Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον Δρ. M. Μουνίρ Μπουσενάκι για την Αγία Σοφία και την Μονή Χώρα

  • Dogma
αμερικής

Ο Δρ Μπουσενάκι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μονομερή μετατροπή από την Τουρκία των χώρων της UNESCO της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρα σε τζαμιά.

Στις 18 Οκτωβρίου 2022, ο Δρ Μουνίρ Μπουσενάκι (Dr. Mounir Bouchenaki), ο Αλγερινός αρχαιολόγος και εν ενεργεία διευθυντής του Αραβικού Περιφερειακού Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Arab Regional Centre for World Heritage) καθώς και ειδικός σύμβουλος της UNESCO για το θέμα της μονομερούς μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, μαζί με τον πρεσβύτερο Δρα Νίκολας Καζαριάν (Dr. Nicholas Kazarian), την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Tufts Ελισάβετ Προδρόμου και την δικηγόρο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Χριστίνα Χιουρέα, εταίρο και πρόεδρο της Ομάδας Πρακτικής των Ηνωμένων Εθνών στο Foley Hoag.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Δρ Μπουσενάκι ενημέρωσε την Αρχιεπισκοπή για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μονομερή μετατροπή από την Τουρκία των χώρων της UNESCO της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρα σε τζαμιά, συμπεριλαμβανομένης της περίληψης των ευρημάτων του κατά την επίσκεψή του. Η Μονή Χώρα, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020, μετατράπηκε σε τέμενος.

Από αριστερά, η Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου, O Δρ Μουνίρ Μπουσενάκι, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και η Χριστίνα Χιουρέα, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, 18 Οκτωβρίου 2022. Φωτογραφία: GOARCH
Ο Αρχιεπίσκοπος και οι σύμβουλοί του παρείχαν τις γνώσεις τους, τόσο ως προς τις δομικές ζημιές στον χώρο που έχουν προκληθεί έκτοτε, όσο και για τη θρησκευτική και συμβολική βλάβη των Ορθοδόξων Χριστιανών, ως αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τέλος, οι εκπρόσωποι προσφέρθηκαν να παράσχουν συμπληρωματικές πληροφορίες με τη μορφή φωτογραφικών και άλλων στοιχείων σχετικά με την καταστροφή και την υποβάθμιση πολιτιστικών αγαθών από την Τουρκία. Κατά τη συνάντηση συζήτησαν για το πώς η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS