Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος μεταβαίνει στο Φανάρι με τον Μηδείας Απόστολο

  • Δόγμα

Οπως προκύπτει από τον κατάλογο των Συνοδικών συμμετέχουν εξ Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος και είναι η πρώτη φορά που συνυπάρχουν τόσο στη Σύνοδο, όσο και γενικότερα. Ο Ευάγγελος μετά την εκθρόνισή του το έτος 2020 εξακολουθεί να διαμένει στη Νέα Υόρκη καθότι ουσιαστικά η Μητρόπολη Σάρδεων είναι ανύπαρκτη εν μέσω ερειπίων.

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Φαναρίου, η οποία έχει ορισθεί να συνέλθει από την Τρίτη 27 μέχρι και την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως μαζί του θα είναι και ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί εν ενεργεία Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου με τίτλο πάλαι ποτέ διαλάμψσασας Μητροπόλεως Μικράς Ασίας.

Επισημαίνεται πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τη Σύνοδο, η οποία συνήθως δεν εκφράζει αντίθετη γνώμη. Ο Απόστολος αναμένεται να εξακολουθήσει να υπηρετεί ως Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης μόνο για τις Ακολουθίες και τις εκδηλώσεις, όπως άλλωστε μέχρι τώρα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι Πατριαρχικός Επίτροπος έχων τη διοικητική επιστασία της Μητρόπολης.

Οπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 21 Ιουνίου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην έκτακτη συνεδρίαση εξ’ αποστάσεως –ηλεκτρονικώς- της Επαρχιακής Συνόδου, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, αποπειράθηκε να παγιδέψει τους Μητροπολίτες, επαναφέροντας και πάλι το θέμα της προαγωγής του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου σε εν ενεργεία Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Μητροπόλεως της Μικράς Ασίας.

Το θέμα είχε συζητηθεί και πάλι στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, όπως έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυκας». Επανέφερε και πάλι το θέμα στις 19 Ιουνίου, προκειμένου να παρουσιάσει την οποιαδήποτε απόφαση ως «διαγνώμη» της Επαρχιακής Συνόδου.

Η κοινή συνισταμένη των γνωμών των Μητροπολιτών για μία ακόμα φορά ήταν πως «για την προαγωγή του Αποστόλου δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά για την εκλογή του σε Μητροπολίτη του Θρόνου δεν είναι δικό μας θέμα αλλά του Πατριαρχείου».

Οταν ρωτήθηκε πώς θα διακονήσει εδώ ο Απόστολος, με ποιο σχήμα ή ιδιότητα, ο Ελπιδοφόρος απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, θα βρεθεί λύση. Του ελέχθη ότι προβαίνετε σε καταστρατήγηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, το οποίο δεν προβλέπει την έστω κατ’ ανάθεση «διαποίμανση» μιας Μητρόπολης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από ιεράρχη Μητρόπολης της Μικράς Ασίας. Ο Ελπιδοφόρος στη Συνεδρίαση της Δευτέρας απέσυρε την αρχική του πρόταση στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Ιουνίου να καταστεί ο Απόστολος μέλος της Επαρχιακής Συνόδου, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση των Μητροπολιτών.

Ο Ελπιδοφόρος συνδέεται με στενή φιλία και εγγύτητα με τον Επίσκοπο Μηδείας Απόστολο από την εποχή που ο Απόστολος έφυγε αιφνιδίως κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από την προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας κι έγινε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου. Ο Ελπιδοφόρος προώθησε παρασκηνιακά την προαγωγή του Αποστόλου σε Επίσκοπο, ενώ όντας ακόμα ο Ελπιδοφόρος Μητροπολίτης Προύσσης μετέβαινε στην περιοχή της Καλιφόρνιας και διεξήγαγε εράνους και κάνοντας δείπνα, συνεπικουρούμενος από τον Απόστολο, για συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την αγορά και αναπαλαίωση ναών στην Προύσα, όπως λεγόταν δημόσια.

Η σύνθεση της Συνόδου του Φαναρίου έχει ως εξής:

Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος

Βρυούλων κ. Παντελεήμων

Σάρδεων κ. Ευάγγελος

Ρόδου κ. Κύριλλος

Γουίνιπεγκ κ. Ιλαρίων

Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Πισιδίας κ. Ιώβ

Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος

Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος

Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων

Προύσης κ. Ιωακείμ

Γαλλίας κ. Δημήτριος.

Οπως προκύπτει από τον κατάλογο των Συνοδικών συμμετέχουν εξ Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος και είναι η πρώτη φορά που συνυπάρχουν τόσο στη Σύνοδο, όσο και γενικότερα. Ο Ευάγγελος μετά την εκθρόνισή του το έτος 2020 εξακολουθεί να διαμένει στη Νέα Υόρκη καθότι ουσιαστικά η Μητρόπολη Σάρδεων είναι ανύπαρκτη εν μέσω ερειπίων.

Ο Ευάγγελος, ως γνωστόν, διετέλεσε Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης επί δέκα επτά χρόνια και συγκεκριμένα από της εκλογής και ενθρονίσεώς του στις 11 Μαΐου του 2003 μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2020. Με ενέργειές του αποκτήθηκε το Μητροπολιτικό Οίκημα στην πόλη Westfield της Νέας Ιερσέης.

Οπως έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατόρθωσε να συμπαρασύρει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αποτέλεσμα ο Πατριάρχης να προσχωρήσει μέσω της Συνόδου του της εποχής εκείνης, στην εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την τρίμηνη αλειτουργησία του Βοστώνης Μεθοδίου, χωρίς καν να κληθούν να απαντήσουν στις αιτιάσεις του κ. Ελπιδοφόρου. Στον Ευάγγελο δόθηκε ο τίτλος της Μητρόπολης Σάρδεων, η οποία υπήρχε κάποτε στη Μικρά Ασία, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν παρά μόνο ερείπια, όπως αναφέραμε. Ταυτόχρονα, ο Ελπιδοφόρος απαίτησε από τον Πατριάρχη και προέβη στην αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής. Ο Ελπιδοφόρος δεν είχε την έγκριση ή σύμφωνη γνώμη, αλλά ούτε καν είχε ενημερώσει την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο εκ των προτέρων όπως προβλέπεται από το Αρθρο 25 του Καταστατικού. Απαντες το πληροφορήθηκαν από τον «Ε.Κ.».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του, του Σαββατοκύριακου 3-4 Ιουνίου 2023, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε συγγνώμη για τους λάθος χειρισμούς στα θέματα της Αρχιεπισκοπής και Ομογένειας Αμερικής, τα οποία ανέκυψαν από τις αποφάσεις της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2020 αναφορικά με την κατάργηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την επιβολή αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο».

Πηγή: https://www.ekirikas.com/

TOP NEWS