Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Ι.Ν Αγ. Ελευθερίου στη Ν. Υόρκη

  • Dogma
αμερικής

Σε πανηγυρικό κλίμα τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στις 15 Δεκεμβρίου 2019 στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν.

Ειδικότερα, τελέστηκε Ορθρος, Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο, μετ’ Αρτοκλασίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι ιερείς, ο π. Αναστάσιος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πάνος, ο π. Θωμάς Κωνσταντίνος, ο π. Αθανάσιος Δήμος, ο πρωτοπρεσβύτερος Δρ Νικόλαος Καζάριαν, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Ελευθερίου Νέας Υόρκης, ο π. Αντώνιος Παπαθανασίου, οι Διάκονοι Ελευθέριος, Γεδεών, Καλλίνικος και Milos.

Στο Ιερό παρευρέθηκε συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, τέλεσε τη χειροθεσία του Διακόνου Ελευθέριου σε Αρχιδιάκονο.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, στο κήρυγμά του, ερμήνευσε την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου ως τη θεϊκή πρόσκληση για τη Θεία Μετάληψη. Τόνισε ότι «ο Χριστός δεν κάνει διακρίσεις σε κανέναν», τους καλεί όλους ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένους τους φτωχούς, τους αρρώστους, αυτούς δηλαδή που άλλοι τους περιφρονούν: «Ο Θεός μάς θέλει όλους κοντά του. (…) Από αγάπη το κάνει. (…) Εμείς το έχουμε ανάγκη».

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι με μεγάλη χαρά παρευρέθηκε στην κοινότητα Αγίου Ελευθερίου, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στους εορτάζοντες και στους πιστούς για τις Αγιες Ημέρες των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα, ευχήθηκε δε στον Αρχιδιάκονο Ελευθέριο για την ονομαστική του εορτή, καθώς επίσης για την χειροθεσία του.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Δρ Νικόλαος Καζάριαν, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο, καθώς και όλους του ιερείς που συλλειτούργησαν στην κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου, ενώ εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του σε όλους, εν όψει των εορτών των Χριστουγένννων.

Η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Μαρίνα Θωμάτου, μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που βρίσκεται εδώ, μαζί μας σήμερα, ο Σεβασμιώτατος (…) που η Εκκλησία μας, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας. (…) Ο Αγιος Ελευθέριος (…) μαζί με την μητέρα του, έχασαν τη ζωή τους λόγω της μεγάλης τους πίστης στον Χριστό, σε μια εποχή που ειδωλολάτρες ακόμα κυριαρχούσαν τη Ρώμη. Πέρυσι, γιορτάσαμε τα 100 χρόνια του ιστορικού αυτού Ναού. Είναι σημαντικό για εμάς ότι ο Αρχιεπισκόπους διάλεξε να είναι στον ιστορικό αυτό Ναό – τον μοναδικό Ιερό Ναό στην Αμερική που τιμά τον Αγιο Ελευθέριο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που είμαι πρόεδρος της Ενορίας αυτής στην οποία μεγάλωσα. Για την οικογένειά μας, ήταν πολύ σημαντικό, όχι μόνο να διατηρήσουμε τη μητρική μας γλώσσα, αλλά και την Ορθόδοξη θρησκεία μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εποχές αυτές είναι δύσκολες για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία: «Ο Χριστός μάς άφησε το μήνυμα της αγάπης για όλο τον Κόσμο. Είναι δικαίωμά μας ως Χριστιανοί να διαδίδουμε αυτό το μήνυμα της χαράς και της αγάπης. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι ο Ναός αυτός, όχι μόνο λειτουργεί ακόμα, αλλά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των ιερέων που έχουν υπηρετήσει τον ιερό αυτό ναό, ειδικά τον π. Αθανάσιο Δήμο που ήταν μαζί μας για πολλά χρόνια και τώρα, με τον π. Καζάριαν, έχουμε επεκτείνει το έργο της Εκκλησίας (…). Εχουμε ξεκινήσει και πάλι ελληνικό σχολείο κάτω από την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας, Ντίνας Γερολυμάτου. Επίσης, τον τελευταίο μήνα έχει ξεκινήσει το κατηχητικό σχολείο με τη βοήθεια της πρεσβυτέρας, Λιάνας, την οποία και ευχαριστούμε».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας 

TOP NEWS