Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Σικάγο

  • Dogma
αμερικής

Στο Σικάγο βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για πενθήμερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Σικάγου μέχρι και σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου. 

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με εγκαρδιότητα ο οικείος Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ, ιερείς, ομογενείς από διάφορες κοινότητες, παιδιά αγόρια και κορίτσια ντυμένα με Ελληνικές παραδοσιακές στολές κρατώντας επιγραφές που έγραφαν «Καλώς ήλθατε στο Σικάγο Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Ελπιδοφόρε», ενώ του πρόφεραν και ανθοδέσμες με λουλούδια.

Πρόκειται για τη δεύτερη έξοδό του από τη Νέα Υόρκη, η πρώτη είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Ατλάντας, στην πόλη Τζάκσονβιλ της Φλόριδας.

Address of His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the 2019 AHEPA Supreme Convention

"My heart is filled with joy to address you on this wonderful event of the Grand Banquet of the AHEPA Supreme Convention. This is a blessed opportunity for fellowship in the bonds that we share through our faith, our legacy, and our service. It is also an opportunity to affirm the great potential we have before us. The witness that you offer as the AHEPA family is a witness of love: love for your fellow human beings, love for one another, and love for God. It is a love that comes from the unlimited love that God has shown us."To learn more, visit: https://www.goarch.org/-/address-archbishop-elpidophoros-grand-banquet-ahepa

Gepostet von Greek Orthodox Archdiocese of America am Samstag, 6. Juli 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος άρχισε την επίσκεψή του από το ετήσιο συνέδριο της Οργάνωσης της AHEPA, που συγκλήθηκε αυτές τις ημέρες στο Σικάγο και παρευρέθηκε στο επίσημο δείπνο.

Σήμερα ,  Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, στις 10:00 π.μ., ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα επισκεφθεί το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Αποκαταστάσεως και Φροντίδος 220 First St. Wheeling, IL 60090.

Στις 12:00 μ.μ. θα βρεθεί στην Κατασκήνωση Φανάρι / Κέντρο Πνευματικής Περισυλλογής Αγίου Ιακώβου 920 224th Avenue, Kansasville, Wis.

Και στις 2:00 μ.μ. έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Pleasant Prairie, Wis. Ο Αρχιεπίσκοπος θα επιστρέψει στην Εδρα του στη Νέα Υόρκη το μεσονύκτιο της Δευτέρας 8 Ιουλίου.

Εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξαν στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, οι σύνεδροι του 97ουσυνεδρίου της ΑΧΕΠΑ στο Σικάγο. Εγινε δεκτός με ιαχές «Αξιος» και χειροκροτήματα από τους παρόντες.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε με λόγια φιλόφρονα στην προσφορά της ΑΧΕΠΑ στην Ομογένεια και εν γένει στον Ελληνισμό και την Εκκλησία.

Ανάμεσα στα άλλα είπε πως «η μαρτυρία σας ως οικογένεια της Αχέπα είναι μία μαρτυρία αγάπης: αγάπη για τον συνάνθρωπο, αγάπη προς αλλήλους, και αγάπη προς τον Θεό. Είναι μία αγάπη, η οποία πηγάζει από την απεριόριστη αγάπη που μας έδειξε ο Θεός».

Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου είναι η ακόλουθη:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σικάγου κ. Ναθαναήλ, προσφιλέστατε αδελφέ εν Χριστώ,

Αγαπητά μέλη της οικογένειας της Αχέπα.

Σας χαιρετίζω όλους με τη χάρη του Θεού και με την απεριόριστη αγάπη του, η οποία φανερώθηκε σε μας με δια του αναστημένου Κυρίου. Είναι η ίδια αγάπη, με την οποία εσείς και οι πιστοί της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής με υποδεχθήκατε ως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μία ιερή ευθύνη και κλήση ενώπιον του Θεού και ενώπιον της Εκκλησίας. Γεμάτος από την αγάπη του Θεού και τη δύναμή του, και εμπνεόμενος από την θεία του παρουσία και την καθοδήγησή του για το έργο το οποίο έχουμε να επιτελέσουμε όλοι μαζί, δέχθηκα και επωμίστηκα την ευλογημένη αυτή ποιμαντορική ευθύνη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ώστε να μπορέσουμε δώσουμε από κοινού μία δυνατή μαρτυρία της πίστεώς μας στη μεγάλη αυτή χώρα και να στηρίξουμε γενικότερα την ορθόδοξη μαρτυρία σε όλο τον κόσμο.

Με την ίδια αγάπη του Θεού σας διαβιβάζω τον χαιρετισμό και την ευλογία της Α. Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης μας σας αγαπά διότι στηρίζετε την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και σας διακρίνει μία μακροχρόνια μαρτυρία της φιλανθρωπίας, αφοσίωση στα ιδεώδη του ελληνισμού, και η υπηρεσία προς τους εν ανάγκη αδελφούς μας, κατ᾽ εφαρμογήν της ρήσεως του Αποστόλου Παύλου: «… όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, εί τις αρετή και εί τις έπαινος, ταύτα λογίζεσθε» (Φιλιπ. 4, 8). Η μαρτυρία σας ως οικογένεια της Αχέπα επιβεβαιώνει ότι όχι απλά λογίζεσθε αυτά, αλλά και ότι τα εφαρμόζετε!

Η καρδία μου είναι πεπληρωμένη με χαρά καθώς σας απευθύνομαι σε αυτό την υπέροχη εκδήλωση του επισήμου γεύματος του Υπάτου Ετησίου Συνεδρίου των Αχέπα. Αυτή είναι μία ευλογημένη ευκαιρία για έκφραση αδελφικού πνεύματος με τους δεσμούς οι οποίοι μας συνδέουν, που είναι η πίστη μας, η κοινή μας κληρονομιά, η κοινή μας διακονία. Είναι επιπλέον μία ευκαιρία να εκφράσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε για το μέλλον.

Η μαρτυρία σας ως οικογένεια της Αχέπα είναι μία μαρτυρία αγάπης: αγάπη για τον συνάνθρωπο, αγάπη προς αλλήλους, και αγάπη προς τον Θεό. Είναι μία αγάπη, η οποία πηγάζει από την απεριόριστη αγάπη που μας έδειξε ο Θεός. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης λέει ότι εμείς αγαπάμε, διότι πρώτος εκείνος αγάπησε εμάς (Α´ Ιω, 4, 19). Είναι η αγάπη που υπερβαίνει κάθε έννοια (Εφ. 3, 19). Είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος (Γαλ. 5, 22), ο οποίος πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει (Α´ Κορ., 13, 7). Και ως πιστοί που είμαστε, των οποίων η ζωή έχει μεταμορφωθεί με τη δύναμη της αγάπης, γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από την πηγή αυτής της αγάπης: Διότι είμαι βέβαιος, λέει ο Απόστολος Παύλος, ότι ούτε θάνατος, ούτε ζωή, ούτε άγγελοι, ούτε αρχαί, ούτε παρόντα, ούτε μέλλοντα, καμία δύναμη, ούτε ύψος, ούτε βάθος, ούτε κάποιο άλλο δημιούργημα μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού εν Χριστώ Ιησού (Ρωμ. 8, 38-39).

Εσείς στην υπηρεσία σας ως μέλη της Αχέπα και όλοι μαζί στην κοινή μας υπηρεσία προς το Θεό και την Εκκλησία του, γνωρίζουμε ότι αυτή η αγάπη δεν περιορίζεται λόγω της αποστάσεως. Γι᾽ αυτό και μπορώ σήμερα να σας διαβιβάζω και εσείς να λαμβάνετε την αγάπη και τις ευλογίες του πνευματικού μας πατέρα, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Αυτή την αγάπη του Πατριάρχου μας την μοιραζόμαστε με τους αδελφούς και τις αδελφές μας σε όλο το έθνος και σε όλο τον κόσμο. Είναι η αγάπη που μας ενώνει εν Χριστώ. Είναι η αγάπη που μας οδηγεί και μας εμπνέει να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες της νεολαίας μας, των γερόντων μας, των ορφανών και των χηρών, και όλων εκείνων που χρειάζονται σωματική ή πνευματική θεραπεία. Είναι η αγάπη που μας κατευθύνει να προσφέρουμε με ευγνωμοσύνη όλα όσα είμαστε και όλα όσα έχουμε ως μία μαρτυρία της πίστεώς μας και για τη δόξα του Θεού.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι αυτή η αγάπη δεν μπορεί να περιοριστεί από καμία δύναμη που αντιτίθεται στο θέλημα του Θεού. Συγκεντρωθήκαμε για το επίσημο αυτό γεύμα σε μία χρονική περίοδο που εορτάζουμε την ανεξαρτησία του μεγάλου αυτού έθνους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η επέτειος αυτή είναι ένας εορτασμός της ελευθερίας, και τιμά την αξία της ιδέας αυτής, η οποία παρέχει το κοινωνικό και πολιτικό εκείνο περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι μπορούν να προοδεύσουν και να αναπτύξουν τις δυνατότητες που τους χάρισε ο Θεός δημιουργός τους. Ως κληρονόμοι του ευγενούς ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος τιμά την ελευθερία, και ως τέκνα των ελλήνων προγόνων μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία τους, γνωρίζουμε την αξία της ελευθερίας. Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και με την αγάπη προς τον Θεό. Ομολογούμε ότι κληθήκαμε στην ελευθερία, ώστε με αγάπη να μπορούμε να υπηρετούμε ο ένας τον άλλον (Γαλ. 5, 13). Και επειδή μας απελευθέρωσε ο Χριστός (Γαλ. 5, 1), καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την ελευθερία αυτή, όπως πράττετε εσείς τόσο αξιοθαύμαστα στην οικογένεια της Αχέπα, ώστε να μπορούν και άλλοι να γεύονται αυτή την αγάπη.

Και η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και η οικογένεια της Αχέπα σε λίγα χρόνια θα εορτάσουμε τις επετείους των εκατό ετών μας στο έθνος αυτό της ελευθερίας και της ελπίδας. Οι επέτειοι αυτές είναι ασφαλώς ευκαιρίες μνήμης. Θα προβληματιστούμε για τον ένα αιώνα της πίστεως και της διακονίας μας. Θα επισημάνουμε μεγάλες επιτυχίες, θα τιμήσουμε την μνήμη όλων εκείνων που προσέφεραν τόσα πολλά, και θα ευχαριστήσουμε τον Θεό για τις πολλές ευλογίες του. Θα ομολογήσουμε όμως επιπλέον ότι όλα αυτά επετεύχθησαν με την αγάπη του Θεού και με την αγάπη μεταξύ μας. Θα αναγνωρίσουμε ότι εμείς είμαστε οι ευεργέτες μιας κληρονομίας της αγάπης, η οποία έχει επηρεάσει αμέτρητες ζωές ανθρώπων.

Καθώς προετοιμαζόμαστε για τους εορτασμούς αυτούς, είναι κοινή η χαρά μας διότι Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η οικογένεια της Αχέπα έχουν συνεργαστεί και έχουν μοιραστεί αυτή την κληρονομία. Στον αιώνα αυτό που πέρασε, τα μέλη της Αχέπα έχουν υποστηρίξει την ιερή διακονία της Εκκλησίας με την ίδρυση και την ανάπτυξη των ενοριών μας, με την υποστήριξη και την ηγεσία που προσέφεραν στα εθνικά προγράμματα και στις πρωτοβουλίες, και με την αμέριστη συμπαράσταση προς την αγαπημένη Μητέρα μας Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Εκκλησία πάντοτε αναγνωρίζει με αγάπη και ευγνωμοσύνη το ζωτικό έργο της Αχέπα στους τομείς της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής ευθύνης και σε τόσους άλλους τομείς διακονίας, όπως και στην προώθηση των ελληνικών ιδεωδών, τα οποία εμπνέουν και φωτίζουν τον κοινό ανθρώπινο πολιτισμό και προβάλλουν την μαρτυρία της ορθοδόξου πίστεώς μας. Η ελπίδα και η προσευχή μου είναι αυτή η σχέση όχι μόνο να συνεχιστεί στο πνεύμα της αγάπης που μας συνδέει και να φέρει πολύ καρπό, αλλά θα γίνει πιο ισχυρή καθώς προετοιμαζόμαστε για την επιτέλεση του έργου που μας περιμένει στο μέλλον. Μαζί, μπορούμε και θα επιτελέσουμε σπουδαία πράγματα, τα οποία θα φανερώσουν την αγάπη μας προς τον Θεό και την αγάπη μας προς αλλήλους. Με τις κοινές μας προσπάθειες στην υπηρεσία και στη διακονία, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να γευτούν την μεταμορφωτική αγάπη του Θεού. Μαζί θα τιμήσουμε την κληρονομία της αγάπης, η οποία μας έχει κληροδοτηθεί από τους προγόνους μας και θα προσφέρουμε τιμή και δόξα στο Θεό για τα μεγάλα και θαυμαστά έργα, τα οποία θα δούμε.

Η ευλογία αυτού του Θεού ας είναι επάνω σας και επάνω στα έργα που επιτελεί η Αχέπα και η αγαπητή οικογένεια της Αχέπα».

Φωτογραφίες GOA/Dimitrios Panagos

Πηγή:  Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS