Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

  • Dogma
αυστραλίας

Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και το Ελληνικό Κέντρο, όπου συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού, επεσήμανε σχετικό ανακοινωθέν.

Μετά την ξενάγησή του στο Ελληνικό Κέντρο ο Αυστραλίας κ. Μακάριος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα της Κοινότητας, εκφράζοντας τη διάθεση να συνεχιστεί η σημερινή εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων για καλό της παροικίας και της ομογένειας.

Συμφώνησε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των οργανισμών για την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας μέσω των σχολείων και άλλων κοινών δραστηριοτήτων.

«Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Κοινότητά μας σηματοδοτεί τη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για το καλό της παροικίας και της ομογένειας», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Τάμμυ Ηλιού.

H Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Τάμμυ Ηλιού ενώ παραδίδει στον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο μια σπάνια φωτογραφία από τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είναι η πρώτη η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Μελβούρνης. Πηγή: ΕΚΜ.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Κοινότητα συνοδευόμενος από τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, τους αιδεσιμώτατους Κύριλλο και Κωνσταντίνο και τους διάκονους Αθηναγόρα και Στέφανο.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε στην Κοινότητα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούμενη από την Αντιπρόεδρο κ. Τάμμυ Ηλιού, τον Ταμία κ. Μαρίνη Πυρπυρή, και τα μέλη: Νίκο Κουκουβιτάκη, Μιχάλη Καραμίτο και Βούλα Καλλιάνη.

Ο κ. Μακάριος ξεναγήθηκε σε χώρους του Ελληνικού Κέντρου και στα γραφεία της Κοινότητας, ενώ στη συνέχεια είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του προσωπικού, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές της.

Η κ. Ηλιού, καλωσορίζοντας τον κ. Μακάριο στο Ελληνικό Κέντρο μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη που απουσιάζει στο εξωτερικό, λέγοντας πως αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά που επισκέπτεται την Κοινότητα κατά την πρώτη περιοδεία του στη Μελβούρνη. Ο Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον κ. Παπαστεργιάδη μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Αναμνηστική φωτογραφία, στην υπό δημιουργία βιβλιοθήκη της Κοινότητας, του Αρχιεπισκόπου με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Κοινότητας. Πηγή: ΕΚΜ.

«Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την επίσκεψή σας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας που είχαμε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον προκάτοχό σας κ. Στυλιανό», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ηλιού.

Στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Μακάριος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα της Κοινότητας.

Για το ημερήσιο δίγλωσο κολλέγιο Alphington Grammar School της Κοινότητας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του σχολείου και ταμία της Κοινότητας καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή, για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από την κ. Βούλα Καλλιάνη, για τους ιερούς ναούς της Κοινότητας από τον κ. Νίκο Κουκουβιτάκη, για το Σχολείο Γλώσσας και Πολιτισμού της Κοινότητας από τον υπεύθυνο του σχολείου κ. Μάνο Τζιμπραγό, ενώ του παρουσίασε τα πρώτα πρακτικά της Κοινότητας η ερευνήτρια Γεωργία Χαρπαντίδου.

«Όπως θα γνωρίζετε, η Κοινότητά μας είναι ο αρχαιότερος ελληνικός οργανισμός στην Αυστραλία και ο δεύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο», δήλωσε η κ. Ηλιού.

«Ιδρύθηκε το 1897 από μια ομάδα των πρώτων Ελλήνων μεταναστών, με αρχικό σκοπό να ιδρύσουν τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και σχολείο για να μαθαίνουν τα παιδιά τους Ελληνικά. O πρώτος επίσημος ιερέας του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ήταν ο πάτερ Αθανάσιος Καντόπουλος, ο οποίος ήρθε στη Μελβούρνη μαζί με την οικογένειά του το 1898, ύστερα από αίτημα της Κοινότητας προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σήμερα οι δραστηριότητες της Κοινότητας εστιάζονται στα Πολιτιστικά και στην Εκπαίδευση.

Στιγμιότυπο από το γεύμα που παρέθεσε η Κοινότητα στον Αρχιεπίσκοπο, στο οποίο παρευρέθηκαν και μεγάλοι ευεργέτες της Κοινότητας. Πηγή: ΕΚΜ.

»Διοργανώνουμε ορισμένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Αυστραλία, όπως είναι το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, εδώ έξω από το Ελληνικό Κέντρο, και στο οποίο σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στα εγκαίνιά του, στις 29 Φεβρουαρίου 2020. Επίσης διοργανώνουμε το Ελληνικό Φεστιβάλ Λογοτεχνών, το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια μεγάλη σειρά διαλέξων μέσω των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού και ένα πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν την προώθηση του πολιτισμού μας».

Ο κ. Μακάριος ευχαρίστησε την κ. Ηλιού για την πρόσκληση και δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ στα τέλη του Φεβρουαρίου 2020.

Παράλληλα, ο κ. Μάκαριος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προγράμματα της Κοινότητας και κυρίως για τα σχολεία, επικροτώντας το έργο που γίνεται από την Κοινότητα, τονίζοντας ότι όλοι οι φορείς της παροικίας πρέπει να συνεργαστούν για να συνεχιστεί η προώθηση και διδασκαλία της γλώσσας μας στην Αυστραλία.

Άκουσε με προσοχή την ενημέρωση για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ως γνωστό καταστράφηκε από πυρκαγιά το Μάιο του 2016, αλλά και για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Κοινότητας.

Στο γεύμα που παρέθεσε η Κοινότητα προς τιμή του παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας: Νίκος Κουκουβιτάκης, Μιχάλης Καραμίτος, Μαρίνης Πυρπυρής, και Βούλα Καλλιάνη, οι ευεργέτες της Κοινότητας Πολ Ορφανός, εκ μέρους της τράπεζας Delphi Bank, Γρηγόρης και Φρίντα Κάγια, Στέλιος και Βασιλική Κουκουβιτάκη, Αθανάσιος Τσουχαντάρης, Αναστάσιος Ρέβης, Πίτερ Αβραάμ, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ενωσης Άργος Ορεστικόν κ.κ. Λεωνίδας Ουζούνης και Δημήτρης Μέγας. Επίσης παρευρέθηκαν και οι ιερείς των ναών της Κοινότητας, αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς Δαμιανίδης και οι αιδεσιμώτατοι Χαράλαμπος Βέζος και Αντώνιος Βανικιώτης.

Τέλος ο κ. Μακάριος εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστούν οι επαφές με την Κοινότητα, λέγοντας ότι θα συναντηθεί και με τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη Μελβούρνη, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

TOP NEWS