Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στη συνάντηση των πρωτοσυγκέλων ανά την Αμερική

  • Dogma
αμερικής

Οι πρωτοσύγκελοι των Μητροπόλεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής είχαν τη δική τους συνεδρίαση στο πλαίσιο της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στην οποία ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν τη διακονία τους στις κατά πόλεις Μητροπόλεις.

Οι πρωτοσύγκελοι είναι οι πλέον άμεσοι συνεργάτες των Μητροπολιτών και ενεργούν εκ μέρους τους στις πλείστες των περιπτώσεων για θέματα κοινοτήτων, διορισμούς ή μεταθέσεις ιερέων και άλλης διοικητικής και χειριστικής χροιάς θέματα.

Στη συνεδρίασή τους παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος μίλησε και επίσης τίμησε αντιπροσωπευτικά έναν εκ των πρωτοσυγκέλων τον π. Γεώργιο Τσαχάκη, πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ατλάντας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανάμεσα στα άλλα στην ομιλία του είπε και τα εξής: «Ως Πρωτοσύγκελοι, –εκείνοι που είναι πρώτοι στο κελί με τους Ιεράρχες σας– έχετε τόσο την πρόσβαση όσο και την εξουσία να κομίσετε τη δική σας συνεισφορά, ως συνδιαχειριστές της διοικήσεως της Εκκλησίας. Προ ετών, πριν έλθω ως Αρχιεπίσκοπός σας, υπήρχε η ελπίδα ότι η Επισκοπική Συνέλευση της Αμερικής θα παρείχε σε όλους τους Πρωτοσύγκελους των διαφόρων δικαιοδοσιών τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινής πλατφόρμας σύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε τέτοια συνεργασία τουλάχιστον μεταξύ των πρωτοσυγκέλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορώ να θεωρήσω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία συνεργασίας θα διευκόλυνε τα καθήκοντα όλων».

Σε άλλο σημείο επισήμανε πως «ζούμε στην πιο τεχνολογικά προηγμένη χώρα του πλανήτη. Κυριολεκτικά, ο κόσμος είναι στα χέρια μας. Αυτή η προχωρημένη κατάσταση τεχνολογικής ανάπτυξης είναι συχνά σε αντίθεση με τις παραδόσεις μας και την πίστη μας, αλλά όπου μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για τον λαό του Θεού, θα πρέπει να το κάνουμε.

Αυτή η εκατονταετηρίδα είναι μια ευκαιρία για εμάς να προβούμε σε μια προσεκτική εξέταση αναφορικά με τις μεθοδολογίες μας ώστε να τις επαναξιολογήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της Εκκλησίας για τα επόμενα εκατό χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα διοικητικά παραδείγματα που χρησιμοποιούμε να μην είναι το ίδιο ικανά και σύγχρονα όσο τα κοσμικά παραδείγματα».

Το έργο ενός πρωτοσυγκέλου είναι ένα ευγενές και ευσεβές έργο, αλλά δε  χρειάζεται να σας πω ότι κάποτε φαίνεται ατελείωτο, λόγω των πολυάριθμων κρίσεων που καλείστε να επιλύετε σε καθημερινή βάση. Να γνωρίζετε ωστόσο ότι οι Ιεράρχες σας, σας εκτιμούν βαθιά και αναγνωρίζουν ότι θα ήταν δυσχερές να υπηρετήσουν τους πιστούς χωρίς την ανεκτίμητη βοήθειά σας».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS