Ο Γιώργος Σεφέρης στο Harrow

  • Dogma
σεφέρης

Ομιλία με θέμα «Γιώργος Σεφέρης: Διπλωμάτης και Ποιητής» πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης των ομογενών.

Με συνδιοργάνωση της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Αγ. Αγάθη» και της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31η Ιανουαρίου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow – ΒΔ Λονδίνου μια ενδιαφέρουσα Πνευματική Σύναξη, η οποία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των Εορτασμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας για τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά & Χριστιανικά Γράμματα.

 

Σε μια κατάμεστη Αίθουσα, βρέθηκαν πολλοί προσκεκλημένοι, και μεταξύ αυτών ο Συντονιστής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου Δρ. Γεώργιος Κόσυβας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας κ. Μάριος Μηναΐδης, Πρόεδροι και μέλη Οργανώσεων, Κληρικοί, Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες, και μεγάλο πλήθος κόσμου.

σεφέρης

Στη Σύναξη αυτή, τελέστηκε κατ’ αρχάς η Ακολουθία Κοπής της Βασιλόπιτας των Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας, από τον Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα και τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Σαλαπάτα. Κατόπιν ομίλησε με μεγάλη έμπνευση, ειδική επιστημοσύνη και ιδιαίτερη γλαφυρότητα ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήριος Δεμέστιχας, με θέμα: «Γιώργος Σεφέρης: Διπλωμάτης και Ποιητής»! Τον ομιλητή παρουσίασε η Πρόεδρος του Δ.Σ. των Πελοποννησίων Δρ. Λένα Μάρκου.
Σε μια εξαιρετικά καλοεπεξεργασμένη και εξόχως δομημένη διάλεξη ο Γενικός Πρόξενος ομίλησε για τον Νομπελίστα προκάτοχό του (αφού ως γνωστόν ο Γιώργος Σεφέρης είχε υπηρετήσει ως Γενικός Πρόξενος και ως Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο), ο οποίος υπηρέτησε με τεράστια αφοσίωση την Πατρίδα και την Ποίηση. Έγραψε υπέροχα έργα, τιμήθηκε όσο λίγοι λογοτέχνες, αγάπησε πολύ την Κύπρο, που του θύμιζε την αγαπημένη του γενέτειρα τη Σμύρνη, προσέφερε πολλά και ενέπνευσε πολλούς.

 

Η διάλεξη διανθίστηκε από μουσική Χατζηδάκι και από πολλές και με πολλή προσοχή επιλεγμένες έγχρωμες διαφάνειες. Ο ζωγράφος κ. Αλέξης Καπράρας παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Σύναξης και δύο πίνακές του με θέμα τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, στο τέλος της διάλεξης ευχαρίστησε τον κ. Γενικό Πρόξενο και του προσέφερε ωραίο πίνακα για το γραφείο του, τον οποίο είχε επιμεληθεί ο κ. Καπράρας. Οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Αγ. Αγάθη», με Πρόεδρο την κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, ετοίμασαν και προσέφεραν εύγευστα κεράσματα.

TOP NEWS