Ο Οικ. Πατριάρχης στα επετειακά γραμματόσημα για τα 100 χρόνια Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας

  • Dogma
οικουμενικός

Στην επετειακή σειρά των τεσσάρων γραμματοσήμων απεικονίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επειδή συνέβαλε καθοριστικά στην ανασύσταση της Αυτόνομου Εκκλησίας της Εσθονίας το 1996, ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο και αοίδιμος Οικουμενικός Πατριάρχης Μελέτιο ΙΔ´ (Μεταξάκη), που παραχώρησε το Αυτόνομο καθεστώς, το 1923, και ο πρώτος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Εσθονίας, μακαριστός Μητροπολίτης Αλέξανδρος.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο, παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ταχυδρομική Υπηρεσία της χώρας σε αίθουσα του Μεγάρου της Όπερας του Ταλλίν, κατά την οποία παρουσιάστηκε η επετειακή έκδοση γραμματοσήμων για την εκατονταετηρίδα από την Αυτονομία της Εκκλησίας της Εσθονίας.

Tη σειρά γραμματοσήμων παρουσίασε ο Εντιμ. κ. Mart Mägi, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Omniva, της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας της Εσθονίας, ο οποίος παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Εσθονίας ειδικές αναμνηστικές εκδόσεις της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας των γραμματοσήμων.

Να σημειωθεί ότι η ενότητα των τεσσάρων γραμματοσήμων απεικονίζει την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επειδή συνέβαλε καθοριστικά στην ανασύσταση της Αυτόνομου Εκκλησίας της Εσθονίας το 1996 και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο, σημερινό Προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Μελέτιο ΙΔ´ (Μεταξάκη), που παραχώρησε το Αυτόνομο καθεστώς, το 1923, και τον πρώτο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Εσθονίας, μακαριστό Μητροπολίτη Αλέξανδρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Ιεράρχες, κληρικοί, ο Εξοχ. κ. Mart Laar, πρώην Πρωθυπουργός της Εσθονίας, με τον οποίο ο Πατριάρχης είχε σύντομη κατ’ ίδιαν συνάντηση, και άλλοι επίσημοι.

Επισκέψεις στις Πρεσβείες της Ελλάδος και της Τουρκίας

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις στις Πρεσβείες της Ελλάδος και της Τουρκίας στο Ταλλίν, όπου τον υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα αμφότεροι οι Εξοχ. Πρέσβεις κύριος Γεώργιος Παπαδόπουλος και κυρία Başak Türkoğlu, περιστοιχούμενοι από συνεργάτες τους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Α.Θ.Παναγιότης και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας παρέθεσαν επίσημο δείπνο, στο οποίο τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Alar Karis με την Πρώτη Κυρία Sirje Karis, διπλωμάτες ξένων κρατών και πλήθος άλλων επίσημων.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

TOP NEWS