Ο Οικ. Πατριάρχης στον Άγιο Χαράλαμπο Βεβεκίου την Κυριακή των Απόκρεω

  • Dogma

Την ερχόμενη Κυριακή των Απόκρεω, 27 Φεβρουαρίου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα χοροστατήσει κατά την Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Ι. Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου, στην Περιφέρεια του Βοσπόρου.

Πατριάρχης “θα ευλογήση και εκ του σύνεγγυς την πρότριτα πανηγυρίσασαν Κοινότητα”.

Ιστορία

Η ιστορική αναδρομή της περιοχής ξεκινά χρόνια πολλά πριν, όταν ήταν μια περιοχή που αποτελούσε προάστιο μακρινό για την μικρή τότε Πόλη. Τα χρόνια περνάνε και στα τέλη του 1750 αρχίζουν να χτίζονται οι πρώτες μεγάλες παραθεριστικές κατοικίες, που ήταν προσβάσιμες μόνο σε υπαλλήλους της Υψηλής Οθωμανικής Πύλης και των Αυλικών των Σουλτάνων.

Με την πάροδο των ετών όμως συγκεντρώθηκαν και πολλές κοινότητες ανθρώπων που κατοικούσαν νοτιότερα όπως Λεβαντίνοι, Ρωμιοί, και Εβραίοι –οι Αρμενιοι κατοικούσαν πολύ πιο νότια. Το Βεβέκι σαν ενιαίο σύνολο οικιστικής ανάπτυξης, καθιερώθηκε μετά το 1910, ενώ άρχισε σιγά σιγά να σχηματίζει αυτόνομο οικισμό και έτσι να μην αποτελεί περιοχή του Νιχωρίου αλλά πλέον μοναδική περιοχή.

Η Ρωμαίικη Κοινότητα

Οι Ρωμιοί της περιοχής αποτελούσαν ανέκαθεν μικρό κομμάτι του πληθυσμού όμως με την πάροδο των ετών συνέχισαν να έχουν άνθηση με αποτέλεσμα τη δημιουργία της εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους –που αποτέλεσε την κύρια εκκλησία της Ελληνικής κοινότητας από το 19ο αιώνα καθώς και μια από τις πιο γραφικές εκκλησίες της περιοχής.

Στο προάστιο αυτό βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα σουλτανικά κιόσκια, αυτό του Σελίμ του Α΄. Το πανεπιστήμιο Βοσπόρου βρίσκεται στους λόφους του Μπεμπέκ προς το Ετιλέρ και είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Τουρκίας. Το πανεπιστήμιο καθιερώθηκε το 1971 μετά από τη μετατροπή του κολλεγίου Ροβέρτειου που ιδρύθηκε το 1863 από έναν αμερικάνο ιεραπόστολο τον Christopher Robert, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Το κολλέγιο του Robert λειτουργεί ακόμα σήμερα ως ιδιαίτερα εκτιμημένο γυμνάσιο και βρίσκεται μεταξύ των γειτονιών Μεγάλου Ρεύματος και Ξηροκρήνης.

Το αιγυπτιακό προξενείο (μέγαρο πασάδων Valide) είναι ένα μεγάλο κτήριο στις ακτές του Μπεμπέκ. Χτίστηκε το 1902 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Raimondo D’Aronco για έναν Οθωμανό υπουργό, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ακόμα πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Άλλες σημαντικές και ιστορικές κτήρια ή περιοχές στη γειτονιά είναι: Το μουσουλμανικό τέμενος Μπεμπέκ που χτίστηκε τον 18ο-19ο αιώνα, Το Yilanli Yali (μέγαρο φιδιών) από το 19ο αιώνα, Το Kavafyan μέγαρο από το δέκατο όγδοο αιώνα, ξύλα σουλτάνων Ayse, το πάρκο Kayalar Mescid (μικρό μουσουλμανικό τέμενος), Asiyan και το μουσείο Tevfik Fikret, το νεκροταφείο Asiyan, το ξενοδοχείο Bebek από το 1965, και μια μικρή ξύλινη αποβάθρα πορθμείων.

Στην περιοχή υπάρχει και πρόσβαση στο Ρουμελί Χισάρ για επίσκεψη.

Εκκλησία

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι μια από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής του Μπεμπέκ. Έχοντας έναν πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο αποτελεί στολίδι για την περιοχή.

Πηγή: fosfanariou.gr

TOP NEWS