Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε την ΠτΔ στο Ορθόδοξο Κέντρο στο Σαμπεζύ

  • Dogma
οικουμενικός

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Γενεύης.

Τον Παναγιώτατο πλαισίωναν ο προϊστάμενος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, τα μέλη του Δ.Σ., τα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως, και οι καθηγητές και φοιτητές του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας που εδρεύει στο Κέντρο.

Στην προσφώνησή του προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία και την πολυδιάστατη προσφορά του Κέντρου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.

Ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «το καθ’ ημάς Κέντρον ιδρύθη υπό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας το έτος 1966 διά να λειτουργήση ως ‘παράθυρο της Ανατολής προς τη Δύση’, ως τόπος μελέτης της ζωής και της θεολογίας του Δυτικού Χριστιανισμού, ως όχημα προαγωγής των διορθοδόξων σχέσεων, της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, του οικουμενικού πνεύματος, του διαχριστιανικού και του διαθρησκειακού διαλόγου. Εδώ εστεγάσθη η Γραμματεία επί της Προπαρασκευής της Πανορθοδόξου Συνόδου, εδώ συνήλθον αι πέντε Προσυνοδικαί Πανορθόδοξοι Διασκέψεις, εδώ επραγματοποιήθη, κατά Ιανουάριον του έτους 2016, η καθοριστική διά την σύγκλησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Σύναξις των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Εδώ φυλάσσεται το Αρχείον της πορείας προς την Σύνοδον, αι εκδόσεις του Ορθοδόξου Κέντρου και άλλα μοναδικά και πολύτιμα στοιχεία και τεκμήρια των διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων εις την εποχήν μας».

Είπε ακόμα πως «εις το Ινστιτούτον σπουδάζουν απόφοιτοι Θεολογικών Σχολών όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρίαν να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την Ρωμαιοκαθολικήν, και την Προτεσταντικήν θεολογίαν. Η γνωριμία, καθώς και οι προσωπικοί δεσμοί, οι οποίοι σφυρηλατούνται μεταξύ των σπουδαστών, αναδεικνύονται πολλαπλώς χρήσιμοι διά την ενότητα της Ορθοδοξίας, καθ’ όσον οι απόφοιτοί μας, κατά κανόνα, καταλαμβάνουν επιτελικάς θέσεις ευθύνης εις τας τοπικάς Εκκλησίας. Όλαι αι εκκλησιαστικαί, θεολογικαί, πολιτιστικαί και οικουμενικαί δράσεις του Κέντρου διέπονται από πνεύμα ανοικτοσύνης, συνεργασίας, προαγωγής του διαλόγου και εκπροσωπούν και εκφράζουν το ήθος και την καλήν μαρτυρίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τω κόσμω».

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε, στο πρόσωπο της Προέδρου, την Ελληνική Πολιτεία για την «θαρρύνουσαν στήριξιν του θεσμού» και την ίδια προσωπικώς για την επίσκεψή της στο Ορθόδοξο Κέντρο, η οποία αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και «προβάλλει το έργον και την μαρτυρίαν του ιστορικού τούτου θεσμού της Μεγάλης Εκκλησίας».

Στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά της για την συνάντησή της με τον Παναγιώτατο στο Ορθόδοξο Κέντρο, το οποίο, χαρακτήρισε, «ένα πνευματικό φυτώριο μελέτης της χριστιανικής παράδοσης και διδασκαλίας, που προάγει και καλλιεργεί τον διαθρησκειακό και διορθόδοξο διάλογο».

Ακολούθως είπε: «Επιτρέψτε μου, Παναγιώτατε, να επαναλάβω και να τονίσω το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας προς τον Οικουμενικό Θρόνο, καθώς και τον σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που τρέφει ολόκληρο το Εθνος προς εσάς και το Πατριαρχείο. Με αφορμή και την επικείμενη 50ή επέτειο αρχιεροσύνης σας, την οποία θα εορτάσετε ανήμερα τα Χριστούγεννα, σας εύχομαι μακροημέρευση, υγεία και δύναμη, για τη συνέχιση της τόσο σημαντικής αποστολής σας».

Ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος συνόδευσε την Πρόεδρο στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, όπου την ενημέρωσε για την ιστορία του, και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

TOP NEWS