Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδίκασε την άσκηση βίας στο όνομα της θρησκείας

  • Dogma
πατριάρχης

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, την κεντρική ομιλία, κατά την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικουμενικού Συνεδρίου περί ειρήνης υπό τον τίτλο «Ζήτησον εἰρήνην καί δίωξον αὐτήν», που διοργανώνει η ιστορική ΡΚαθολική Ι. Μονή Pannonhalma στην Ουγγαρία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας για την αναγκαιότητα επιτεύξεως ειρήνης μεταξύ του ανθρώπου και της υλικής κτίσεως, αναφέρθηκε εκτενώς στην οικολογική θεολογία που ανέπτυξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδίως κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και για Προτεσταντικές ομολογίες και Διαχριστιανικούς Οργανισμούς. Επισημαίνοντας δε τον κρίσιμο ρόλο της θρησκείας και, ειδικότερα, του διαχριστιανικού και του διαθρησκειακού διαλόγου για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, δεν παρέλειψε να καταδικάσει την άσκηση βίας στο όνομα της θρησκείας, τονίζοντας την αναγκαιότητα υπερβάσεως της βίας ως μέσου επιλύσεως διαφορών, με ταυτόχρονη οικοδόμηση πνεύματος αλληλεγγύης.

Το συνέδριο άρχισε με την ανάγνωση εμπνευσμένου Μηνύματος της Α.Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ προ του μεσημβρινού διαλείμματος πραγματοποιήθηκε επίσημη παρουσίαση της Ουγγρικής μεταφράσεως του βιβλίου «Global Initiatives of Ecumenical Patriarch Bartholomew. Peace, Reconciliation, and Care for Creation» του Ιερολ. Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ιωάννη Χρυσαυγή.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη και στους χώρους όπου φυλάσσονται τα κειμήλια της Μονής, αργότερα δε παρέστη στον Οικουμενικό Εσπερινό, στο Καθολικό της Μονής, κατά τον οποίο κήρυξε τον θείο λόγο, επί τη βάσει περικοπών (δ´, 7-16) από την Α´ Καθολική Επιστολή Ιωάννου.

Φωτογραφία αρχείου

TOP NEWS