Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χειροτόνησε τον νέο Επίσκοπο Γκάνας

  • Dogma
αλεξανδρείας

Με θρησκευτική λαμπρότητα, στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι Καΐρου, εκεί όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος πριν από έναν αιώνα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος χειροτόνησε σε Επίσκοπο Άκκρας (Γκάνας) έναν κληρικό γέννημα – θρέμμα του Ελληνισμού της Νότιας Αφρικής, καταγόμενο από την Ιθάκη, τον π. Πέτρο Παργινό.

«Τολμώ να ελπίζω σε Σας και σε μία Εκκλησία που δεν επιμένει σε άδειους τύπους, αλλά ψάχνει να δώσει την ουσία στο σύγχρονο άνθρωπο», τόνισε ο νέος Μητροπολίτης, λίγο πριν περάσει την Ωραία Πύλη της ιστορικής εκκλησίας του 14ου αιώνα, για να χειροτονηθεί από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Και ο νέος Δεσπότης Γκάνας συνέχισε: «Τολμώ να ελπίζω σε Σας και σε μία εκκλησία που σέβεται το πρόσωπο και την ετερότητα, μία εκκλησία που αγκαλιάζει τους πάντες. Τολμώ να ελπίζω σε Σας, Μακαριώτατε, και σε μία Εκκλησία που είναι η φωνή και ταυτόχρονα και ο λιμένας των αδικημένων, δεδιωγμένων, των λησμονημένων, των περιθωριακών, αυτών που έχουν ανάγκη από στοργή και ανθρωπιά. Τολμώ, γιατί τολμήσατε πρώτος Εσείς», τόνισε στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης κ. Πέτρος.

Χειροτονώντας τον νέο Μητροπολίτη Γκάνας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, τόνισε στο νέο Μητροπολίτη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ότι σε αυτόν ακριβώς το ναό που έχει συνδέσει την ιστορία του με τον Ελληνισμό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, «μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως, μια ανάσα μακριά από τις Πυραμίδες, χειροτονήθηκε πριν από ακριβώς 130 χρόνια ως Επίσκοπος και ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως»

Παράλληλα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσήμανε ότι ο νέος Μητροπολίτης γεννήθηκε και ανδρώθηκε στη Νότια Αφρική. Παιδί πού βγήκε από τα σπλάχνα τής ομογένειας.

«Προχώρα με πίστη και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και την επιθυμία της Εκκλησίας και σήκωσε αγόγγυστα το σταυρό τού Επισκόπου», προέτρεψε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής τον νέο Μητροπολίτη Άκκρας (Γκάνας) κ. Πέτρο.

Στην τελετή της χειροτονίας, συμμετείχαν ο Γέρων Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο Νιγηρίας Αλέξανδρος, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως (Γιοχάνεσμπουργκ) κ. Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας, ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας κ. Νάρκισσος ο Επίσκοπος Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Μάρκος ο Επίσκοπος Νιτρίας και Έξαρχος του Πατριαρχείου στην Κύπρο κ. Νικόδημος και ο Επίσκοπος Βαβυλώνος και Καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Θεόδωρος. Συμπροσευχόμενος ήταν ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος για τους Αραβοφώνους κ. Νικόλαος.

Παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νίκος Γαριλίδης, ο νέος πρέσβης της Κύπρου, Όμηρος Μαυρομάτης, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος των Αραβοφών Ελληνορθοδόξων Ηλιουπόλεως κ. Κλωντ Νακάς, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου Λάμπρος Μπενοβίας, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μποτόνι της Νοτίου Αφρικής κ. Νικήτας Κορφιάς, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καΐρου κα Βάσω Γαζή και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

TOP NEWS