Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Κύκκου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την βοήθεια που προσφέρει η Μονή Κύκκου στον εκ της Ιεράς Μονής Κύκκου προερχόμενο Επίσκοπο Νιέρι κ. Πανάρετο

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου ε.έ., στα πλαίσια της επίσημης επισκέψεώς του στην Κύπρο, η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό εν Κύπρω Έξαρχο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του στην θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πατριάρχης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διά των Ιεραποστολικών αντιπροσωπιών του σε όλη την Αφρική, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του για την πρόσφατη παρουσία του στην Αίγυπτο και την μεγάλη συνεισφορά του στις σχέσεις Αιγύπτου και Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος έκανε ειδική αναφορά στην μακροχρόνια και δυνατή φιλία που τον συνδέει με τον νέο Πρόεδρο από τον καιρό που αγωνιζόταν ως Υπουργός Εξωτερικών, για τα δίκαια της Κύπρου, ενώ θερμές ήταν οι ευχαριστίες του για την θετική αναφορά του προς τον Πρόεδρο Σίσι.

Τέλος η Α.Θ.Μ. ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το υπό ανέγερση Πατριαρχικό Κέντρο στην Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου το οποίο προτίθεται να αφιερώσει στην φιλία των τριών χωρών που αποτελούν τους εγγυητές της ειρήνης στην Μεσόγειο, ήτοι την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος με την σειρά του, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και εξέφρασε τον σεβασμό και την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγώνες του Πατριαρχείου και του Προκαθημένου του.

Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης, επισκέφθηκε προσκυνηματικώς το Ιερό Μετόχιο της Μονής Κύκκου εν Λευκωσία συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυρήνης κ. Αθανάσιο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, στην παρουσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τυληρίας και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Νικηφόρου.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Κύκκου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την βοήθεια που προσφέρει η Μονή Κύκκου στον εκ της Ιεράς Μονής Κύκκου προερχόμενο Επίσκοπο Νιέρι κ. Πανάρετο, ενώ ο Πανιερώτατος ενημέρωσε τον Πατριάρχη πως θα αναλάβει την δαπάνη για την τοποθέτηση προτομής του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ’ στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Μεγάρου εν Αλεξανδρεία

Ακολούθως, ο Πατριάρχης, πέρασε το κατώφλι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Έξαρχο εν Κύπρω, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αρχικά, συνεχάρη τον Νεοκλεγέντα Προκαθήμενο της Κύπριδος Εκκλησίας για την Εκλογή του στον Θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα και του ευχήθηκε η Αρχιεπισκοπική του πορεία να είναι καλλίκαρπη.

Στην συνέχεια η Α.Θ.Μ. ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις εργασίες της μικτής Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας που έλαβε χώρα στην Αλεξάνδρεια, ενώ τον ευχαρίστησε για την παρουσία και την συνεισφορά της Εκκλησίας της Κύπρου στις προαναφερθέντες εργασίες.

Επίσης, ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο για την αγάπη και την στήριξη που προσφέρει στην εν Κύπρω Πατριαρχική Εξαρχία και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο το Πατριαρχείο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος με την σειρά του τόνισε πως η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει να είναι συγκυρηναίος στο πολυσχιδές έργο που επιτελεί το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο.

Τέλος, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο, τον οποίο ενημέρωσε για τις Ιεραποστολικές περιοδείες του σε ολόκληρη την Ήπειρο του μέλλοντος ενώ τον ενημέρωσε και για την σπουδαιότητα που έχει η παρουσία της Κύπρου στην Αφρική διά των πρεσβειών της.

Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ενημέρωσε τον Εξοχότατο πως θα είναι πάντοτε στο πλευρό των Κυπρίων διπλωματών, σε όποιο σημείο της αχανούς Αφρικανικής Ηπείρου κι αν βρίσκονται.

TOP NEWS