Ο Πατριάρχης Κύριλλος με τον πρέσβη της Ρουμανίας στη Ρωσία

  • Dogma
πατριάρχης

Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην πατριαρχική και συνοδική έδρα στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας η συνάντηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τον πρέσβη της Ρουμανίας στη Ρωσία Κριστιάν Ιστράτε.

Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν από πλευράς του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας ο αντιπρόεδρος του Τμήματος αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκοφ, ο γραμματέας διορθοδόξων υποθέσεων του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ και από πλευράς της Πρεσβείας της Ρουμανίας η σύμβουλος Νινέλ Γκεβενέσκου και ο επιτετραμμένος της αποστολής Κοσμίν Ιονίτσε.

Απευθυνόμενος στον Αγιώτατο Πατριάρχη ο πρέσβης ευχαρίστησε για τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και υπενθύμισε ότι η συνάντηση γίνεται την ημέρα, κατά την οποία η Ρουμανία τιμά τον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, ο οποίος θεωρείται ουράνιος προστάτης της χώρας. «Είναι για εμάς μια πολύ επίσημη εθνική ημέρα», τόνισε ο Πρέσβης.

Ο Κριστιάν Ιστράτε διαπίστωσε ότι για τον ρουμανικό λαό η πίστη αποτελεί πολύ σπουδαία πτυχή της ζωής και η Ρουμανική Εκκλησία χαίρει του σεβασμού και του ενδιαφέροντος του πληθυσμού.

Αφού επεσήμανε ότι πρόσφατα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας ο διπλωμάτης διαβίβασε θερμά συγχαρητήρια και ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Δανιήλ προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο εξ αφορμής των 75ων γενεθλίων αυτού.

Ο πρέσβης ενημέρωσε για την έναρξη της θητείας του ως επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως ότι επισκεπτόμενος διάφορες πόλεις της χώρας, προσκύνησε στους ναούς τους «για να αισθανθεί την πνευματικότητα εκείνων των τόπων».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συνεχάρη τον Κριστιάν Ιστράτε για τον διορισμό του στη θέση του πρέσβεως στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει εκ παραδόσεως καλές σχέσεις με τη ρουμανική διπλωματική αποστολή στη Μόσχα. Ειδικότερα, δε, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συνέδραμε την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της για την περιποίηση των τάφων Ρουμάνων αιχμαλώτων πολέμου της εποχής του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη συνάντηση εθίγη το θέμα της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού, όπως και της επιρροής της στη ζωή της Εκκλησίας. Απαντώντας στην ερώτηση του Ρουμάνου διπλωμάτη ο Πατριάρχη Κύριλλος τόνισε: «Σήμερα η πανδημία περιόρισε πολύ τις δυνατότητες επικοινωνίας. Τούτο δεν αφορά μόνον την Εκκλησία, αλλά και πολλούς πολιτειακούς θεσμούς, διότι πρέπει να τηρούμε αυστηρώς τους όρους, οι οποίοι υπαγορεύονται από την πανδημία της λοιμώξεως του κορονοϊού και να εφαρμόζουμε τα σχετικά μέτρα προστασίας από αυτήν». Όπως σημείωσε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος, ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας σε ναούς της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συνεχίσθηκε η τέλεση ακολουθιών.

«Τους λαούς μας τους ενώνει η κοινή πίστη, ο συγγενής πολιτισμός και οι παραδόσεις. Και αυτός ο παράγοντας αδιαμφισβήτητα πρέπει να επηρεάζει και τις σχέσεις μεταξύ της Ρουμανίας και της Ρωσίας ως κρατών, η κοσμική εξουσία οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ότι είμαστε δύο αδελφικοί ορθόδοξοι λαοί», διαπίστωσε ο Αγιώτατος Πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επεσήμανε τις προσωπικές αγαθές σχέσεις με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ: «Γνωριζόμαστε επί μακρόν, για πάρα πολλές δεκαετίες. Όταν ήμασταν ακόμη νέοι, συμμετείχαμε σε διάφορες οικουμενικές και διορθόδοξες εκδηλώσεις. Και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ήμασταν ομόφρονες. Τις παλαιότερες εποχές, όταν η Ευρώπη ήταν διηρημένη σε δύο στρατόπεδα, εκπροσωπούσαμε τις λεγόμενες σοσιαλιστικές χώρες, είχαμε περίπου παρόμοια εμπειρία διαβιώσεως υπό συνθήκες, οι οποίες συνοδεύονταν από περιορισμούς στη θρησκευτική ζωή. Επομένως, καταλαβαίναμε καλώς ο ένας τον άλλο και υποστηρίζαμε αλλήλους, όταν μιλούσαμε από κοινού σε διεθνή φόρα».

Επίσης ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος θυμήθηκε με θέρμη την επίσκεψη στο Βουκουρέστι το 2017, με αφορμή τους εορτασμούς, που διοργάνωσε η Εκκλησία της Ρουμανίας για να τιμήσει το έτος των υπερασπιστών της Ορθοδοξίας, οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την Εκκλησία την εποχή του καθεστώτος της αθεΐας. «Και την ίδια χρονιά φιλοξενήσαμε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Δανιήλ στη Μόσχα με αφορμή την 100ή επέτειο της ανασυστάσεως του πατριαρχικού θεσμού στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», επεσήμανε ο Αγιώτατος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Πατριάρχης Κύριλλος χαιρέτισε τις επαφές μεταξύ Ρουμάνων αρχιερέων και ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι ευρίσκονται σε ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας.

«Δυστυχώς, οι συνθήκες της πανδημίας δημιουργούν ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών στις επισκέψεις προσκυνητών από τη Ρουμανία στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα αρθούν αυτοί οι περιορισμοί στο εγγύς μέλλον και θα αποκαταστήσουμε πλήρως τις επαφές, που υφίσταντο. Εκτιμούμε τις καλές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας».

 

 

TOP NEWS