Ο Πούτιν απένειμε στον Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα το παράσημο του Αλεξάνδρου Νιέφσκι

  • Dogma
πούτιν

Στις 2 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου η πανηγυρική τελετή απονομής των ανώτατων κρατικών διακρίσεων, με τις οποίες τιμήθηκε το έργο διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ρωσίας στην επιστήμη, την ιατρική, την αεροπορία, την τέχνη και άλλους τομείς.

Καλωσορίζοντας τους μετέχοντες στην τελετή ο αρχηγός του κράτους τόνισε ειδικότερα: «Ο καθένας σας έχει τη δική του τύχη, τη δική του πορεία ζωής. Αλλά όλους αδιαμφισβήτητα σας ενώνει η επιδίωξη να εργάζεστε για το καλό της πατρίδας σας, της κοινωνίας και για το καλό των πολιτών μας. Τα επιτεύγματά σας έχουν ήδη ανοίξει και εξακολουθούν να ανοίγουν νέους ορίζοντες στα πιο διαφορετικά πεδία, σε πολύ διαφορετικούς τομείς, υπηρετούν τη σύγχρονη ανάπτυξη της Ρωσίας, συνεισφέρουν τα μάλα στο επιτυχές μέλλον της χώρας μας, δίνουν το παράδειγμα της αφοσίωσης στην εργασία, στο καθήκον, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να λαμβάνονται περίπλοκες, κάποτε ασυνήθιστες αποφάσεις».

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Αξιώθηκε του παράσημου του Αλεξάνδρου Νιέφσκι «για τη μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη των διεθνών και διομολογιακών σχέσεων».

Στην ομιλία του μετά την πανηγυρική απονομή της υψηλής κρατικής τιμητικής διακρίσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας ανέφερε:

«Βαθυσέβαστε Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς,

Σας ευχαριστώ γιατί με εισήγηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη απονείματε στην ηγεσία και ορισμένα στελέχη του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων υψηλές τιμητικές διακρίσεις.

Το ίδρυμά μας ενίοτε αποκαλείται εκκλησιαστικό ΥΠΕΞ, κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό, διότι δεν ασχολούμαστε μόνον με διεθνείς υποθέσεις, αλλά και με διομολογιακές σχέσεις στην Πατρίδα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια ολοένα και περισσότερο αισθανόμαστε ένα είδος αμυντικής Αρχής, διότι αναγκαζόμαστε να υπερασπισθούμε τα ιερά όρια της Εκκλησίας μας.

Η Ρωσική Εκκλησία συγκροτείτο επί δέκα και πλέον αιώνες και εμείς την κληρονομήσαμε με εκείνα τα όρια, εντός των οποίων δημιουργήθηκε. Δεν ήμασταν εμείς, που την δημιουργήσαμε, δεν είμαστε εμείς που θα την καταστρέψουμε. Και εκείνες τις εξωτερικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα τις αποκρούουμε και στο εξής.

Θα ήθελα δραττόμενος της ευκαιρίας να Σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη, την οποία παρέχετε στους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Χάρη στον ρωσικό στρατό οι τρομοκράτες εκδιώχθηκαν από τη Συρία. Αλλά σε μια σειρά άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, όπου οι χριστιανοί υφίστανται επιθέσεις τρομοκρατών και εξτρεμιστικών ομάδων, επίσης χρειάζονται προστασία και βοήθεια της Ρωσίας.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει σήμερα η Αφρική. Σε ορισμένα κράτη αυτής της ηπείρου εξαπολύθηκαν μεγάλης κλίμακος διωγμοί κατά των χριστιανών. Οι πιστοί της Αφρικής με ελπίδα προσβλέπουν στη Ρωσία και στον Πρόεδρό της, στη Ρωσική Εκκλησία και στον Πατριάρχη της. Βγαίνουν στους δρόμους με πλακάτ: «Ευχαριστούμε τον Πούτιν, ευχαριστούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο».

Θα ήθελα να συνταχθώ με αυτά τα λόγια ευγνωμοσύνης και να Σας ευχηθώ, αξιότιμε Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς καλή υγεία και βοήθεια του Θεού στην υπηρεσία Σας».

Πηγή: ΤΕΕΣ

 

 

TOP NEWS