Ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος του Μάντσεστερ κατηγορείται για κακοποίηση ανήλικου αγοριού

  • Dogma
επίσκοπος

Ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος του Μάντσεστερ Νιου Χαμσάιρ, Πίτερ Ανθονι Λιμπάσι, κατηγορείται σε μήνυση που έχει κατατεθεί για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου αγοριού όταν ήταν ιερεύς στη δεκαετία του 1980 στο Deer Park της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος αρνείται μετ’ επιτάσεως την κατηγορία και φέρεται αποφασισμένος να υπερασπισθεί τον εαυτό του στο Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του Επισκόπου Λιμπάσι, Μάικλ Κόνολι εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο τονίζει πως ο Επίσκοπος «αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες». Στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως «η κατηγορία πως πριν από σαράντα χρόνια ο Επίσκοπος Λιμπάσι επιτέθηκε σε άτομο που υπηρετούσε στο Ιερό Βήμα όταν υπηρετούσε ως ιερέας στο Deer Park δεν είναι αλήθεια».

Ο Επίσκοπος Λιμπάσι, ο οποίος είναι ο δέκατος κατά σειρά Επίσκοπος της Επισκοπής Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ κατηγορείται ότι είχε κακοποιήσει το αγόρι στην ηλικία των 12 ή 13 ετών πολλαπλές φορές τα έτη 1983 και 1984, θωπεύοντας τα γεννητικά του όργανα.

Επειτα από την δημοσιοποίηση της κατατεθείσας μήνυσης, η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μάντσεστερ σε δήλωσή της στον τηλεοπτικό σταθμό WMUR-9 του Μάντσεστερ είπε ότι «ακολουθώντας το πρωτόκολλο ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές».

Στη μήνυση κατηγορείται επίσης και το Σχολείο του Αγίου Ιωσήφ, το οποίο λειτουργούσε υπό την εκκλησία και υπό τον Οργανισμό των Καλογραιών Sisters of St. Joseph και στο οποίο ο μηνυτής ήταν μαθητής από την ηλικία των 6 έως την 13 ετών. Στη μήνυση υπάρχει ο ισχυρισμός ότι «γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ή εγνωσμένα ανέχονταν ή επικάλυπταν τις απαράδεκτες και παράνομες δραστηριότητες του κατηγορουμένου», ο οποίος σημειώνεται ότι υπηρετούσε ως ιερεύς στην ενορία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην πόλη Deer Park της Νέας Υόρκης. Στη μήνυση αναγράφεται πως μία από τις φορές που ο τότε ιερεύς Πίτερ Λιμπάσι κακοποίησε το παιδί ήταν μέσα στο Ιερό Βήμα όταν το παιδί ετοίμαζε τα απαραίτητα για τη τέλεση της Λειτουργίας.

Οι δικηγόροι του φερόμενου ως θύματος έγραψαν στην μήνυση ότι ο εντολέας τους εξακολουθεί να υποφέρει από φυσικά και ψυχολογικά τραύματα και σοβαρή συναισθηματική πίεση. Είπαν ακόμα ότι κατατέθηκε τώρα η μήνυση γιατί η προθεσμία που ορίσθηκε με νομοθεσία το 2019 για την πολιτεία της Νέας Υόρκης λήγει τον άλλο μήνα.

Σύμφωνα με δήλωση από την Επισκοπή «το καθεστώς του Επισκόπου Λιμπάσι παραμένει ανάλλακτο».

Αξιωματούχοι του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Road to Recovery, ο οποίος εδρεύει στη Νέα Ιερσέη και βοηθάει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και τις οικογένειες τους ζητούν την αποπομπή του Επισκόπου Λιμπάσι. Ο πρόεδρος και συνιδρυτής του Οργανισμού ο Ρόμπερ Χόατσον, ο οποίος ήταν ιερεύς στην Αρχιεπισκοπή του Νιούαρκ της Νέας Ιερσέης είπε «πάλι τα ίδια, άλλη μία περίπτωση κατηγορίας για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον Επισκόπου. Εάν ήταν κάποιος ιερεύς θα είχε απομακρυνθεί μέχρι τώρα, αλλά όταν πρόκειται για Επισκόπους οτιδήποτε μπορεί να γίνει».

Ο κ. Χόατσον καλεί τον καρδινάλιο Σίαν Ο’Μάλι επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Βοστώνης να αποπέμψει τον Επίσκοπο Λιμπάσι. Είπε πως «βάσει της απόφασης του Πάπα ‘vos estis lux mundi’ -υμείς έστε το φως του κόσμου – οφείλει να ελέγχει τους Επισκόπους για όσα κάνουν είτε ως κακοποιήσεις ή επικαλύψεις».

Η Αρχιεπισκοπή Βοστώνης είπε ότι το Βατικανό ή κάποιος ορισθείς εκπρόσωπος του έχει την εξουσία να θέσει σε αργία έναν Επίσκοπο. Μέχρι τώρα το Βατικανό δεν έχει ορίσει κανέναν εκπρόσωπο του». Το Βατικανό δεν απάντησε σε αιτήματα του τηλεοπτικού σταθμού WMUR-9 του Μάντσεστερ για κάποια δήλωση ή σχόλιο.

Ο Επίσκοπος Πίτερ Λιμπάσι γεννήθηκε το 1951 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και διορίσθηκε Επίσκοπος στο Μάντσεστερ το 2011 από τον Πάπα Βενέδικτο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ DIOCESE OF MANCHESTER

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS