Ο Σερβίας Πορφύριος παρέδωσε τον Τόμο στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο

  • Δόγμα

Προ της απόλύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Πορφύριος, ως είχε δεσμευθεί κατά το προηγούμενο συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, παρέδωσε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Σήμερα, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄Οικουμενικής Συνόδου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, τελέσθηκε λαμπρό συλλείτουργο μεταξύ του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου. Τους δύο Προκαθημένους πλαισίωναν πολλοί ιεράρχες, ιερείς και διάκονοι καί από τις δύο Εκκλησίες.

Προ της απόλύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Πορφύριος, ως είχε δεσμευθεί κατά το προηγούμενο συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, παρέδωσε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, σημειώνοντας: «Σήμερα, με τη χάρη του Θεού, έχουμε την ευκαιρία να επικυρώσουμε αυτό που ήδη υπάρχει μεταξύ μας, και αυτό είναι η ενότητα, που κάποτε διαταράχθηκε».

Αναφερόμενος δε στην ενότητα που επήλθε μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο κ. Πορφύριος συμπλήρωσε: «Η Εκκλησία πολλαπλασιάζεται με το πνεύμα του Ευαγγελίου του Χριστού, και η σημερινή λειτουργία μας κάνει να αισθανόμαστε και ενώπιον όλων να ανακοινώσουμε και να σας παραδώσουμε τον Τόμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος πρόκειται να συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στο Φάναρι, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, τονίζοντας και επισφραγίζοντας την ενότητα στην Ορθοδοξία. Μια ενότητα που μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, αφού πρέπει και οι υπόλοιπες Εκκλησίες να αποδεχθούν σε ευχαριστιακή κοινωνία την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, που εδώ και 55 ολόκληρα χρόνια, από το σχίσμα του 1967, είχε αποκοπεί από την ορθόδοξη κοινότητα.

TOP NEWS