Ο Βεροίας Παντελεήμων στη Σόφια με την τιμία Κάρα του Αγίου Κλήμεντος Αχριδών

  • Dogma
σόφια

Με την ευκαιρία συμπληρώσεως  φέτος 1100 χρόνων από την Κοίμηση του Αγίου Κλήμεντος Αχριδών η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων στη Σόφια με αποκορύφωμα τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου που τιμάται, στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας, στις 25 Νοεμβρίου.

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας διά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προσεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα στη Σόφια να μετέχει στον εορτασμό και να μεταφέρει την τιμία Κάρα του Αγίου Κλήμεντος που ως γνωστόν φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας.

v4-1-768x518 v3-1-768x511

Τον Σεβασμιώτατο, που συνόδευσαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας αρχιμ. Πορφύριος Μπατσαράς και άλλοι κληρικοί, υποδέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου στα σύνορα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε  υποδοχή από την Ιερά Σύνοδο στο Συνοδικό Μέγαρο της Σόφιας και το απόγευμα επίσημη υποδοχή από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας κ. Νεόφυτο στον Καθεδρικό ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ. Ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

v2-1 v1-1 dsc_8688

Την επομένη ημέρα το πρωί (Παρασκευή 25 Νοεμβρίου) τελέστηκε Πατριαρχική θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των ιεραρχών που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροιπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας μετά τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις ο Μακαριώτατος Πατριάχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος τίμησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα με το χρυσό μετάλιο του Αγίου Κλήμεντος, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

dsc_8460

Το απόγευμα της εορτής πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Λυρική Σκηνή εορταστική εκδήλωση με τη συμμετοχή διάσημων Χορωδιών και Σολίστ, ενώ ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Εορτασμών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος.

Στην Πατρριαρχική θεία Λειτουργία και το επίσημο γεύμα παρέστει και ο τ. Βασιλεύς της Βουλγαρίας κ. Συμεών.

TOP NEWS