Ο ΥπΕξ του Λιβάνου στο Μετόχι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας στη Μόσχα

  • Dogma
αντιόχειας

Στις 21 Νοεμβρίου 2021 παρατέθηκε στο εν Μόσχα Μετόχι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας δεξίωση με αφορμή την πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. Εκείνη την ημέρα ο επικεφαλής της λιβανέζικης διπλωματίας εόρταζε τα 80ά του γενέθλια.

Τον υψηλό προσκεκλημένο καλωσόρισε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων. Μεταξύ των συνδαιτημόνων στην εορταστική εκδήλωση ήταν ο πατριαρχικός έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, προϊστάμενος της Διευθύνσεως Ιδρυμάτων Εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης Αντώνιος, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ, πρέσβεις και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος σειράς χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράν, της Τυνησίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας.

«Την παραμονή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Λιβάνου με μεγάλη χαρά Σας καλωσορίζω Εξοχότατε κύριε υπουργέ Α. Μπου Χαμπίμπ στο Γραφείο Αντιπροσωπεύσεως της καθ᾽ ημάς Εκκλησίας στη Μόσχα εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι´, ο οποίος Σας στέλνει προσευχητικά τις ευχές του για μια επιτυχή επίσκεψη», απευθύνθηκε στον επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου ο μητροπολίτης Νήφων.

Προσφωνώντας τους παρισταμένους στη δεξίωση εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε: «Την εδώ παρουσία Σας μαζί μας εκλαμβάνουμε ως ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, ο οποίος ήγε την παραμονή τα 75α γενέθλιά του. Δεόμεθα του Κυρίου να του χαρίσει πολλά έτη».

«Το κύριο στη ζωή της Εκκλησίας στον κόσμο είναι η αγάπη. Ο τρόπος του ενεργείν της Εκκλησίας μας στον Λίβανο συνίσταται στην από κοινού συμβίωση με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, έχοντας ως γνώμονα τις αρχές του πατριωτισμού, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», διαπίστωσε ο Αντιοχειανός ιεράρχης και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας του «δεν υφίστανται οι έννοιες πλειονότητα και μειονότητα. Όλοι εμείς είμαστε ζωντανοί κλάδοι του κέδρου και αυτό μας ενώνει. Αυτοί οι κλάδοι μεγαλώνουν τροφοδοτούμενοι από το λιβανέζικο νερό, που τρέχει από τις λιβανέζικες πηγές»

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου τις συγχαρητήριες προσρήσεις και ευχές του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Ο πατήρ Νικόλαος επίσης επεσήμανε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με τη συνδρομή των ρωσικών κοινωνικών οργανώσεων, όπως το Ίδρυμα Υποστηρίξεως Χριστιανικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού, παρέχει βοήθεια στον λιβανέζικο λαό στην αναστήλωση των κατεστραμμένων από την έκρηξη στη Βηρυτό κτηρίων, στην κατασκευή ναών και στην υποστήριξη των εκκλησιαστικών σχολείων.

 

 

TOP NEWS