Οι εκλογές στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου και οι ξένοι παράγοντες

  • Δόγμα

Η επόμενη ημέρα στην Εκκλησία της Κύπρου και η εκκλησιαστική ενότητα στα Βαλκάνια

Του Δημητρίου Λυκούδη,

Διευθυντού Σύνταξης εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Στην Κύπρο θα βρεθεί το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προκειμένου να προαστεί της Εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’. Τους δύο άνδρες συνέδεε φιλία ετών και αμοιβαία εκτίμηση.

Ο κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς την είδηση της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, τέλεσε τρισάγιο στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι και αναφερόμενος στον Προκαθήμενο της μεγαλονήσου, είπε: «Ο αείμνηστος αδελφός υπήρξε θερμός και ανυποχώρητος υπερασπιστής των απαραγράφτων δικαίων και της πανορθοδόξου ευθύνης του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου. Η εκδημία του αποτελεί μεγάλη απώλεια και για την και για την Μεγάλην Εκκλησία και για εμάς. Αυθορμήτως αποφασίσαμε να μεταβώμεν εις Λευκωσίαν για να προστώμεν την εξοδίου Ακολουθίας του εκλιπόντος Προκαθημένου το προσεχές Σάββατο».

Ο Οικουμενικός Πατράρχης, διά της παρουσίας του το Σάββατο στην Κύπρου, μεταξύ άλλων, κάνει σαφές σε όλους πως το Φανάρι ενδιαφέρεται πολύ για την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία της Κύπρου, στέλνοντας μήνυμα σε όλους όσους επιβουλεύονται να διαταράξουν την έως τώρα αρμονική και αγαστή σχέση και συνεργασία μεταξύ Φαναρίου και Λευκωσίας.

Άλλωστε, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος στήριξε το Φανάρι τόσο στο ουκρανικό ζήτημα όσο και στη Σύνοδο του Κολυμπαρίου, όπως άλλωστε έκανε και η Αθήνα. Μάλιστα, η Εκκλησία της Κύπρου, στη συμπλήρωση πέντε ετών από τη σύγκληση της Συνόδου, είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει με ανακοίνωσή της, ότι η εν λόγω Σύνοδος δεν διαφέρει σε τίποτε σε κύρος από τις τοπικές και Οικουμενικές που γνώρισε η Εκκλησία στο διάβα της: «Με τη χάρη του παναγάθου Θεού και Πατρός, με τη συνέργεια του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, κεφαλής της Εκκλησίας, και με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, η για περισσότερο από πέντε δεκαετίες προετοιμαζόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος έγινε πραγματικότητα και αποτελεί πλέον σημαντικό ιστορικό γεγονός και εμπειρία της ζωής των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως και για ένα έκαστο για τους Ορθοδόξους πιστούς. Επειδή έχουν λεχθεί και γραφεί πολλά για το τι είναι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, η οποία συνήλθε στην Κρήτη, επιθυμούμε, ως Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, να ενημερώσουμε υπευθύνως το πλήρωμα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας μας, ότι ο χαρακτηρισμός της ως Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, όπως είχε αποφασισθεί από την αρχή, εκφράζει την πίστη ότι δεν υπολείπεται σε τίποτα όσον αφορά το κύρος και την αξία από τις αρχαίες Οικουμενικές η και τοπικές Συνόδους, οι οποίες διατύπωσαν το περιεχόμενο της πίστεως και ρύθμισαν τα της διοικήσεως των Εκκλησιών και την εκκλησιαστική ζωή των πιστών».

Το Φανάρι, λοιπόν, καθίσταται και πάλι ρυθμιστής των εξελίξεων στην Εκκλησία της Κύπρου και γενικότερα στην όλη εκκλησιαστική ενότητα των Βαλκανίων. Χωρίς παρεμβάσεις, σεβόμενο τα της Εκκλησίας της μεγαλονήσου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ακριβώς επειδή τυγχανει οικουμενικό, δύναται διά της αίγλης και παγκοσμίου κύρους του να διασφαλίσει τόσο την ενότητα στην τοπική Εκκλησία της Κύπρου όσο στον ευρύτερη περιοχή, για το καλό της Εκκλησίας και την εν γένει διατήρηση της εκκλησιαστικής ευρυθμίας της εκκλησιαστικής κοινότητας.

TOP NEWS