Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Σουηδίας (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Σε μια εποχή που εψύγη η αγάπη των πολλών, σ’ ένα κόσμο που κυβερνά το συμφέρον, που ο εγωισμός και η αμαρτία απορροφά την δροσιά της ψυχής, μόνον η αναθέρμανση της γνήσιας αγάπης μπορεί να συγκινήσει τον άνθρωπο και να δροσίσει τις ψυχές που φλέγονται και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, συμπαραστατούμενος από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη και Βαρθολομαίο Ιατρίδη, κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε την εις Πρεσβύτερονχειροτονία του Διακόνου κ. Γεωργίου Αρβανιτίδη.

Ο υποψήφιος προς χειροτονία, αφού δοξολόγησε τον Τριαδικό Θεό, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη του κ. Κλεόπα για την πατρική αγάπη, την συμπαράσταση και το ενδιαφέρον του για τον ίδιο και την οικογένειά του, θεώρησε δε ιδιαίτερη τιμή και ευλογία την προχείρισή του στην τάξη των Πρεσβυτέρων την πανεπίσημη αυτή ημέρα της εισόδου του Κυρίου μας στην Αγία Πόλη, που σήμανε και την δική του είσοδο στα Άγια των Αγίων.

Συγκινημένος ο Επίσκοπος, αντιφώνησε, αναφερόμενος αρχικώς στην σημασία της ημέρας για την ζωή της Εκκλησίας και των πιστών και στηνσυνέχεια ανεφέρθη, με πατρικούς λόγους και παραινέσεις, προς τον π, Γεώργιο, επισημάνας μεταξύ άλλων ότι: «Πέρασαν 9 χρόνια από την εις Διάκονον χειροτονία σου. Ώριμος πλέον, οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών και καθηγητής στην εκπαίδευση, φτάνεις σήμερα στην ευλογημένη αυτή μέρα. Το Πανάγιο Πνεύμα θα κατέλθει ως πνοή βιαία και θα σε αναβιβάσει στο ύψος του Πρεσβυτέρου και θα είσαι «πεπληρωμένος Θείας Χάριτος».

Θα αναλάβεις ως πνευματικός κυβερνήτης του πλοίου που θα σου αναθέσει ο Επίσκοπός σου και θα καταστείς ποιμένας λογικών προβάτων. Φρόντισε, να αναδειχθείς όντως καλός ποιμήν, που θα αναζητάς και θα θεραπεύεις τα απολωλότα πρόβατα, με την υποδειγματική ζωή σου, τον ζήλο σου και την προσευχή σου.

Τα έργα της αγάπης σου και της αφοσιωμένης ιερατικής σου διακονίας θα σε φανερώσουν στους ανθρώπους ποιμένα αληθινό. Φρόντισε η προσωπικότητά σου ολόκληρη, να είναι επιστολή Χριστού αναγιγνωσκομένη από όλους τους ανθρώπους, «ἐγγεγραμμένηοὐμέλανι, ἀλλά Πνεύματι Θεοῦζῶντος» (Β΄ Κορ., γ΄ 2-3).

Σε μια εποχή που εψύγη η αγάπη των πολλών, σ’ ένα κόσμο που κυβερνά το συμφέρον, που ο εγωισμός και η αμαρτία απορροφά την δροσιά της ψυχής, μόνον η αναθέρμανση της γνήσιας αγάπης μπορεί να συγκινήσει τον άνθρωπο και να δροσίσει τις ψυχές που φλέγονται και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα που η Εκκλησία λέει το Ναι και ο λαός του Θεού θα φωνάξει το «Άξιος» και το «Αμήν» στην επενέργεια του Αγίου Πνεύματος, φρόντισε να παραμείνεις ο απλός και ταπεινός κληρικός, που θα εξακολουθεί να τρέφεται πνευματικά με την Θεία Λειτουργία και τις ακολουθίες της Εκκλησίας και να φωτίζει τους γύρω του.

Έχοντας τις ευχές και την αγάπη του Επισκόπου σου, των συλλειτουργών Ιερέων, του φιλοχρίστου λαού, των γονέων, της συζύγου, των παιδιών και των συγγενών σου, γεμάτος από την Θεία Χάρη, μην διστάζεις, να κηρύσσεις την Βασιλεία του Θεού ως πορεία προς την θέωση, την λύτρωση και την σωτηρία».

Ακολούθως, ετελέσθη η χειροτονία και εν Εκκλησία πληθούση ακούστηκε η ιαχή του «Άξιος» για ο νέο Πρεσβύτερο της ιεραποστολικής Μητροπόλεως Σουηδίας, στο δυναμικό της οποίας προσετέθη ένα ακόμη άξιο στέλεχος.

Τους ύμνους έψαλε η Βυζαντινή χορωδία του ναού.

Ακολούθησε δεξίωση σε εστιατόριο της περιοχής, την οποία προσέφερε η οικογένεια του νεοχειροτονηθέντος κληρικού.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των κ.κ. NicoleZeisig, Νικολάου Κίτσιου & Κωνσταντίνου Πασχαλίδη.

TOP NEWS