Οι ιερείς της Μητρόπολης Σικάγου ανακαλούν στην τάξη τον Ελπιδοφόρο

  • Δόγμα

Υπογραμμίζεται ότι ουσιαστικά με την επιστολή τους, οι ιερείς, ανακαλούν τον Ελπιδοφόρο στην τάξη και του λέγουν, ότι, «πάνω από όλα, είναι ανησυχητικό πως ο πνευματικός ηγέτης της Αρχιεπισκοπής μας δηλώνει πως η Μητέρα μας Εκκλησία (Οικουμενικό Πατριαρχείο) ενεργεί αντικανονικώς».

Οι ιερείς της Μητρόπολης Σικάγου με επιστολή τους, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2023, εξέφρασαν και γραπτώς στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τα όσα περιληπτικά του είχαν αναφέρει κατά την συνάντηση τους, την Παρασκευή 7 Ιουλίου στην κοινότητα των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Σικάγο, τα οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας στην ηλεκτρονική του έκδοση την Τρίτη 11 Ιουλίου και στην έντυπη στις 12 αναφορικά με το Καταστατικό.

Υπογραμμίζεται ότι ουσιαστικά με την επιστολή τους, οι ιερείς, ανακαλούν τον Ελπιδοφόρο στην τάξη και του λέγουν, ότι, «πάνω από όλα, είναι ανησυχητικό πως ο πνευματικός ηγέτης της Αρχιεπισκοπής μας δηλώνει πως η Μητέρα μας Εκκλησία (Οικουμενικό Πατριαρχείο) ενεργεί αντικανονικώς».

Ο «Ε.Κ.» είχε γράψει πως οι ιερείς της Μητρόπολης Σικάγου «εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα προτεινόμενα και διαμειβόμενα για το Καταστατικό από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, δήλωσαν κατά πρόσωπο οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Μητρόπολης Σικάγου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, την οποία ο ίδιος προκάλεσε για να τους εκφράσει «την προσωπική του» άποψη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που έγινε στην κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου του Σικάγου, προσήλθαν περί τους εβδομήντα ιερείς από τις κοινότητες όλων των πολιτειών στις οποίες εκτείνεται η Μητρόπολη. Εκ των παρευρεθέντων κληρικών ουδείς συμφώνησε με τα όσα πρότεινε ο Ελπιδοφόρος, ο οποίος επανέλαβε τα γνωστά περί διαφάνειας, μεταποίησης των Μητροπόλεων σε Περιφέρειες, καλύτερο συντονισμό των διακονιών και τα συναφή».

Στην επιστολή που έστειλαν οι ιερείς στον Ελπιδοφόρο και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, απευθυνόμενοι στον Αρχιεπίσκοπο αφού κατ’ αρχήν ευχαριστούν για τη συνάντηση και την παρουσίαση που τους έκανε, καθώς επίσης και τον Αρχιμανδρίτη Μερκάντο, γράφουν τα εξής: «Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να σας στείλουμε μία εμπεριστατωμένη  απάντηση εκ μέρους του Ιερατικού μας Συνδέσμου. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν τομείς για τους οποίους αισθανόμαστε ότι πρέπει να μοιραστούμε τους σοβαρούς προβληματισμούς μας με εσάς και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου».

Οι ιερείς ανάμεσα στα άλλα έγραψαν: «επιβεβαιώνουμε και πιστεύουμε  στην θεμελιώδη ενότητα της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής, δεν υπάρχει σύγχυση επ’ αυτού. Η Μητρόπολη μας του Σικάγου έχει μακρά ιστορία για την πλήρη υποστήριξη των εθνικών διακονιών μας και της Αρχιεπισκοπής. Με πιστότητα εκπληρώνουμε την «συνεισφορά μας» κάθε χρόνο ανελλιπώς, οπότε δεν μπορούμε να δεχθούμε τον χαρακτηρισμό πως η Ιερά Μητρόπολη μας ενεργεί ως  «μία ανεξάρτητη οντότητα» (independent silo).

Ομοίως, γνωρίζομε πως ως μία ενωμένη Αρχιεπισκοπή, είμαστε για πάντα ενωμένη εν αγάπη με την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο εξακολουθεί να ενεργεί κανονικώς για το καλύτερο ποιμαντικό συμφέρον των πιστών που υπηρετούμε».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους οι ιερείς γράφουν, πως, «επιβεβαιώνουμε την ανάγκη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της του οργανισμού της Αρχιεπισκοπής σε όλα τα επίπεδα για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πιστών μας και της ευρύτερης κοινωνίας. Η Σεβασμιότητά σας τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και απολογισμό κατά την διαδικασία τροποποίησης του Καταστατικού. Είμαστε επί χρόνια σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά η πρόσφατη προβολή του οράματος της Σεβασμιότητας σας στερείται διαφάνειας λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων δειγμάτων (drafts) των προτεινόμενων τροποποιήσεων προς θεώρηση».

Οι κληρικοί αναγράφουν επίσης στην επιστολή τους, πως, «αναφορικά με την πρόθεση της Σεβασμιότητας σας να αλλάξει «την κανονική δομή» (canonical structure) των Επισκοπικών Εδρών, οι οποίες συγκροτούν την Επαρχία της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αυτό είναι περίπλοκο και λεπτό θέμα. Πολλές δημόσιες δηλώσεις της Σεβασμιότητάς σας και άλλων που υποστηρίζουν τέτοιες αλλαγές εμπεριέχουν αντιφατικότητες γύρω από τα ιστορικά τεκμήρια. Πάνω από όλα, είναι ανησυχητικό πως ο πνευματικός ηγέτης της Αρχιεπισκοπής μας δηλώνει πως η Μητέρα μας Εκκλησία ενεργεί αντικανονικώς. Είναι λόχου χάρη ανεπιθύμητο (unwanted) να ισχυρίζεστε ότι η Μήτηρ Εκκλησία ενεργεί αντικανονικώς που οι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής μας Συνόδου συμμετέχουν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αν και είναι πρόσφατο και δεν αναφέρεται στο ισχύον Καταστατικό μας, αυτό συμβαίνει κατόπιν προσκλήσεως της Μητρός Εκκλησίας και υπάρχουν αναρίθμητα ιστορικά προηγούμενα μίας τέτοιας τακτικής, οπότε δεν μπορεί να είναι αιτία πως χρειάζονται τροποποιήσεις».

Στην επιστολή τους οι ιερείς της Μητρόπολης Σικάγου αναφέρουν, πως, «η Σεβασμιότητα σας έχει ζητήσει την αλλαγή του ονόματος των Μητροπόλεών μας σε «Περιφέρειες» (Districts). Σε απάντηση των προβληματισμών που εκφράσθηκαν επ’ αυτού, δηλώσατε πως αυτή είναι μία αλλαγή μόνο στο όνομα και όχι στην λειτουργικότητα και πως θα αποκαταστήσει τη δομή μας να συνάδει με τα «κανονικά θέσμια». Φυσικά, λαμβανομένης υπ΄ όψη της πολυμορφίας της  Αρχιεπισκοπής μας μία απλή αλλαγή της σημαντικής είναι από μόνη της αδύναμη να διευρύνει τις εντυπώσεις της ενότητας. Ομοίως όπως εμπεριέχεται στην γραμματολογία περί κανονικότητας, στον 34ο κανόνα των αγίων Αποστόλων, η ορολογία για την έδρα οιουδήποτε Επισκόπου ισχύει διαχρονικώς. Η πρόταση της Σεβασμιότητας σας να έχομε Μητροπολίτες του Θρόνου να διοικούν Περιφέρειες δεν ακολουθεί ακριβή κανονικά θέσμια».

Του έγραψαν ακόμα, πως, «αναφορές στην αντικανονική φύση του ισχύοντος συστήματος μας αντικρούει τις ενέργειες της Μητρός Εκκλησίας και το κείμενο του Καταστατικού. Το παρόν και τα προηγούμενα Καταστατικά, τα οποία χορηγήθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, βεβαιώνουν κατηγορηματικώς αυτή την κανονική τους φύση».

Σε άλλο σημείο έγραψαν, πως, «πιστεύομε εν τη καρδία μας πως η Σεβασμιότητα σας και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον μας και προσευχόμαστε όπως ευρεθούν λύσεις με κοινή συναίνεση (consensus) αρχίζοντας με την Επαρχιακή μας Σύνοδο όπως απαιτεί ο 34ος  κανόνας των Αγίων Αποστόλων, ούτως γαρ ομόνοια έσται, και δοξασθήσεται ο Θεός δια Χριστού εν τω Αγίω Πνεύματι».

Πηγή: https://www.ekirikas.com/

TOP NEWS