Οι Κατεχόμενες ενορίες της Κύπρου τίμησαν την ανακομιδή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

  • Δόγμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια  της τουρκικής εισβολής το 1974 και δεν επιτρέπεται από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής η πρόσβαση στο ναό.

Την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού Λευκωσίας ο Μέγας Εσπερινός επί τη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Λύδδα της Παλαιστίνης, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σπανός και ο Οικονόμος π. Γεώργιος Μελέτης, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια  της τουρκικής εισβολής το 1974 και δεν επιτρέπεται από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής η πρόσβαση στο ναό.

Σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού φυλάσσεται αντίγραφο της μεγάλης εικόνας του Αγίου Γεωργίου που κατάφεραν να σώσουν στρατιώτες και βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία μέχρι το φυλάκιο που φράσσει την οδό Αγίου Γεωργίου (ανατολικά του Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού) από όπου φαίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί, ενώπιον της εικόνας του Αγίου αναπέμφθηκε Δέηση.

Στο τέλος του Εσπερινού, έγινε Αρτοκλασία και τελέστηκαν Μνημόσυνα των κληρικών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, προσκυνητών και κατοίκων της περιοχής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λευκωσίας.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Δήμο του Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι κληρικοί της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Θεόδωρος Θεοδώρου και π. Παναγιώτης Αχιλλέως, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι οι η Εκκλησία μας όρισε την 3η του μηνός Νοεμβρίου, να εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρυρος Γεωργίου και η κατάθεσή τους στον ναό του στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Επίσης, αναφέρθηκε στις αρετές του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, που άντεξε τα βάσανα των ειδωλολατρών και πέρασε από το μαρτύριο του αίματος. Παράλληλα μίλησε για το μαρτύριο της συνειδήσεως με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο κάθε άνθρωπος αδιαλείπτως.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ανέφερε πως ο λαός μας έχει μεγάλη ευλάβεια στον Άγιο Γεώργιο γι΄ αυτό και σήμερα πολλοί ναοί πανηγυρίζουν. Υπενθύμισε ότι από τις 40 ενορίες και κοινότητες της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφερείας, περίπου οι 20 από αυτές σήμερα εορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο.

Καταλήγοντας, προέτρεψε τους παρόντες στη Θεία Μυσταγωγία να προσεύχονται για όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα γι΄ αυτούς που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου αλλά και για τη νεολαία της πατρίδας μας.

Τέλος, μετέφερε προς όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

TOP NEWS