Οικ. Πατριάρχης: Γιατί θα εορτασθούν μια ημέρα νωρίτερα τα Ονομαστήριά του

  • Dogma
συλλείτουργο

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 10 Ιουνίου και όχι στις 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των  ων Αγίων αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, θα εορταστούν φέτος τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.  Βαρθολομαίου. 

Ο λόγος που «επιβάλλει» την αλλαγή στον εορτασμό τον ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ότι η 11ή Ιουνίου, τυχαίνει να είναι φέτος το  Ψυχοσάββατο πριν από την  της Κυριακής της Πεντηκοστής.

Τα ονομαστήρια, λοιπόν, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου θα εορταστούν με την καλούμενη θρησκευτική λαμπρότητα την Παρασκευή 1ο Ιουνίου, οπότε και θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Αναλυτικά το  πρόγραμμα τον ονομαστηριών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου: 

Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00 μ.μ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας θα χειροθετήσει σε Άρχοντα οφφικιάλλιον της Μ.τ.Χ.Ε. τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Ωρολογά.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου ο Πατριάρχης θα δεχθεί τα σεβάσματα κλήρου του λαού.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εν συγχοροστασία μετά των Αρχιερέων της Πόλης και όσων προσέλθουν από το εξωτερικό.

Μετά την Απόλυση, τον εορτάζοντα Οικουμενικό Πατριάρχη θα προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και θα αντιφωνήσει ο Παναγιώτατος.

Φωτογραφία αρχείου: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Παπαχρήστου

TOP NEWS