Οικ.Πατριάρχης: Η επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μικρασίας προκαλεί πάντα έντονο πόνο

  • Dogma
οικουμενικός

«Σε εμάς η επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονο πόνο», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, μετά την Πατριαρχική χοροστασία στην Πάνορμο της Κυζίκου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022,  κατόπιν αδείας των αρμοδίων κρατικών αρχών, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ξενοδοχείου της ιστορικής πόλης της Πανόρμου για τους Ουκρανόφωνους και Ρωσόφωνους Ορθόδοξους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, καθώς επίσης και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Στην ομιλία του ο κ.  Βαρθολομαίος δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας μια ακόμα έκκληση για τον τερματισμο του: «Είμαστε μαζί σας για να συμπροσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε τον φιλάνθρωπο Κύριο για να τερματιστεί ο άδικος πόλεμος της Ουκρανίας, ο οποίος σκορπίσει φόβο και θάνατο. Να φωτίζει ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης τους συνυπεύθυνους, ώστε να επιστρέψει στην πολύπαθη αυτή αγαπητή χώρα η ειρήνη, η καταλογή και η δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονο πόνο

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε επίσης: «Όταν τελείται θεία λειτουργία ανοίγουν οι ουρανοί, τα πάντα γεμίζουν το φως της Αναστάσεως. Συλλειτουργούν και δοξάζουν τον εν Τριάδει Θεό και όλους εμάς και οι ψυχές των παλαιών κατοίκων της Πανόρμου οι οποίες διατηρούσαν, καλλιεργούσαν τις πανίερες παραδόσεις της ορθοδοξίας και μοιράζονταν τις χαρές και τις λύπες της ζωής με τους κατοίκους της περιοχής. Η δύναμη της Εκκλησίας είναι πνευματική. Είναι η ισχύς μιας μακράς παραδόσεως ενός μεγάλου πολιτισμού που άλλαξε τον κόσμο και εξακολουθεί να αποτελεί ελπίδα για το μέλλον.  Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τη διάσωση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς.Πρέπει πάση θυσία να μην χαθεί από την ψυχή της νέας γενιάς, των παιδιών σας, να μην κλονίσει το αισθητήριο για τον πνευματικού πολιτισμού και τις υψηλές αξίες του.Όπου και αν βρισκόμαστε αν διατηρήσουμε την πολιτισμική παρακαταθήκη ανέγγιχτη, τότε έχουμε πατρίδα, ταυτότητα, αιώνιο προορισμό».

«Σε εμάς η επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονο πόνο. Σήμερα η χαρά μας είναι ιδιαίτερη διότι επικοινωνούμε πρώτη φορά.Δοξάζουμε το όνομα του Κυρίου, διότι σήμερα ευρισκόμαστε όλοι μαζί γύρω από την Αγία Τράπεζα», τόνισε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν όλες οι επαρχίες στις οποίες ζείτε και εργάζεστε, εδώ στα μέρη της Καππαδοκίας, όλης της ανατολικής Θράκης, αυτονόητα περιλαμβάνει στο ποίμνιό του όλους εσάς. Όλα τα ορθόδοξα μέρη, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προσέλευσης. Σας καλούμε να προσεύχεστε για την μεγάλη εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να επιτελεί αμετακίνητα την αγία αποστολή του υπέρ της σωτηρίας πάντων ημών».

TOP NEWS