Οικ. Πατριάρχης- Ρωσική εισπήδηση: Η επόμενη κίνηση μετά το γράμμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

  • Dogma
οικουμενικός

Στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.  Βαρθολομαίου βρίσκεται και επίσημα πλέον  το γράμμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου αναφορικά με τη ρωσική εισπήδηση στην Αφρική. Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία άλλωστε, είχε προαναγγελθεί, καθώς μετά την έκτακτη σύγκλιση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είχε αποφασίσει την ενημέρωση των Προκαθημένων δια των Πατριαρχικών Γραμμάτων.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως ήδη έχει γράψει το dogma.gr, κρίνει σκόπιμη για την αντιμετώπιση του υψίστης σημασίας  αυτού θέματος-  που θέτει υπό σοβαρή απειλή ενότητα της ορθοδοξίας- τη σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Το γράμμα αναφορικά με την υπόθεση της εισπήδησης του Πατριαρχείου Μόσχας στη δικαιοδοσία του Αλεξανδρινού Θρόνου παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αποτελούμενη από τους Σεβασμιώτατους  Μητροπολίτες Καμερούν κ. Γρηγόριο και Ζάμπιας κ. Ιωάννη, καθώς επίσης και τον Θεοφιλέστατο  Επίσκοπο Τολιάρας και Ν. Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο.

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ εξαιρετικό ενδιαφερον θα έχει η ανάγνωση των κινήσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και των άλλων δύο Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, όπως και της Εκκλησίας της Κύπρου.  Προς το παρόν το Φανάρι  έχει εκφράσει  την πλήρη στήριξή του προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα «πράξει το παν για την αποκατάσταση της κανονικής τάξης» στην Αφρική.

Σε κάθε περίπτωση, το  αμέσως προσεχές διάστημα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα ενημερώσει για την ρωσική εισπήδηση μέσω Πατριαρχικών Γραμμάτων και τους υπόλοιπους Προκαθήμμενους των Εκκλησιών.

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

 

TOP NEWS