Οικουμενικός Πατριάρχης: Καλύτερα ο Πατριάρχης Κύριλλος να παραιτηθεί από το να στηρίζει τον πόλεμο

  • Dogma
συλλείτουργο

Την άποψη ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είναι καλύτερα να παραιτηθεί παρά να υποστηρίξει τον πόλεμο, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στο The Pillar.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει μιας επίσκεψης που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, επέκρινε τον Πατριάρχη Κύριλλο για τη στάση της Μόσχας σχετικά με την ολική εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της.

Ο πνευματικός ηγέτης περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο ανέφερε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ ορθοδόξων μαχητών σε μεγάλο βαθμό της Ανατολής τον είχε «βαρύνει πολύ».

«Αυτό που είναι ακόμα πιο οδυνηρό για εμάς είναι το γεγονός ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει σκύψει στο επίπεδο να υποτάσσεται στις πολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστηρίζοντας και φαινομενικά ευλογώντας αυτή τη σκληρή εισβολή και την αδικαιολόγητη αιματοχυσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

«Έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει την επιθετικότητα και τη βία, όπως θερμά και αδελφικά απευθύναμε έκκληση στον Πατριάρχη Μόσχας να χωρίσει τον εαυτό του από τα πολιτικά εγκλήματα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραιτηθεί από τον θρόνο του» ανέφερε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο παρελθόν είχε ζητήσει να παραιτηθεί ο Πατριάρχης Κύριλλος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος χρονολογείται από το 2014.

Σε συνέντευξή του στη ΕΡΤ τον περασμένο Μάιο , ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι, παρά τις πρόσφατες διαφορές μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, «θα περίμενε ακόμη από τον αδελφό μας, τον Μακαριώτατο [Πατριάρχη] Κύριλλο, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης και ιστορικής στιγμής, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να θυσιαστεί τον θρόνο του, αν χρειαστεί, και να πει στον Πούτιν, «κ. Πρόεδρε, δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου. Παραιτούμαι, φεύγω».

Ο Βαρθολομαίος τόνισε  ότι από εκείνη την κλήση, συνέχισε να ελπίζει ότι οι δυσκολίες μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης θα επιλυθούν.

Αναφέρθηκε στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την έκδοση διατάγματος το 2019 για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τόνισε ότι είναι αδιανόητο να απαντήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, «γιατί είναι αδιανόητο η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης να κόψει τους ιστορικούς πνευματικούς δεσμούς της με τον ευσεβή ρωσικό λαό».

«Με αυτό το πνεύμα», είπε, «ελπίζουμε ότι κάποια μέρα το Πατριαρχείο Μόσχας θα αναγνωρίσει επίσης ότι η ενότητα δεν επιβάλλεται με κυριαρχία, αλλά αγκαλιάζεται μόνο στην ελευθερία».

Πηγή: The Pillar

Φωτογραφία αρχείου: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Παπαχρήστου

 

TOP NEWS