Οικουμενικός Πατριάρχης: Καταγγέλλει «μαύρη προγάνδα» από τους Ρώσους για το Ουκρανικό

  • Dogma
πατριάρχης

Ηχηρό μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στις πιέσεις για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της κοινότητας Φερικόι στην Κωνσταντινούπολη

“To Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνιζόμενο για να επιλύσει του Ουκρανικό εκκλησιαστικόν θέμα προβάλλει τα προνόμια και δικαιώματα που έχει από τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτοί οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και μάλιστα της Χαλκηδόνος της 4ης Οικουμενικής Συνόδου που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια εκκλήτου στο Οικουμενικό Πατριαρείο, είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία” είπε μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Κοινότητας Φερικόϊ στην Κανσταντινούπολη ο κκ. Βαρθολομαίος ξεκαθάριζοντας πως τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδράζονται σε αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και είναι δεσμευτικά για όλους στην Ορθοδοξία και συνέχισε:

«Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει απέναντι στις πιέσεις για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Επίσης δεν παρέλειψε να πει, απευθυνόμενος στην ομογένεια της Πόλης, πως είναι ενήμερος για τα «καλοπληρωμένα άρθρα» και την «μαύρη προπαγάνδα» από την ρωσική πλευρά τα οποία χτυπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σημείωσε χαμογελώντας:

«Δεν ανέχονται οι αδερφοί μας οι Σλάβοι το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Γένος μας, μέσα στην Ορθοδοξία . Υπεριφανευόμεθα γι’ αυτό, σεμνηνόμεθα γι΄ αυτό. Προσπαθούμε με κεθημερινό αγώνα να κρατήσουμε αυτά τα προνόνια, αυτά τα δίκαια με τα οποία εστεφάνωσε η πρόνοια του Θεού δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων τον Πάνσεπτο Οικουμενοκό θρόνο. Την προτόθρονη εκκλησία της Ορθοδοξίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS