Οικουμενικός Πατριάρχης: Μηνύει το Πρίνστον για κλεμμένα χειρόγραφα

  • Dogma
πατριάρχης

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeston)  μηνύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, διεκδικώντας την επιστροφή ιερών χειρογράφων ηλικίας 1000 και πλέον ετών, τα οποία εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από μοναστήρι στο χωριό Κορμίτσα στη Βόρεια Ελλάδα.

Δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας New York Times αναφέρει ότι το πανεπιστήμιο φέρεται να έλαβε τα χειρόγραφα ως δώρο το 1942 από μέλος της εφορίας απόφοιτο του, ο οποίος τα είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό στη Γερμανία 20 χρόνια νωρίτερα.

Οι ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σε ομοσπονδιακή μήνυση που κατέθεσαν στη Νέα Ιερσέη, υποστηρίζουν ότι Βούλγαροι αντάρτες έκαναν έφοδο στο Μοναστήρι της Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης το 1917, απείλησαν τους Μοναχούς και έφυγαν με ένα φορτίο από χειρόγραφα.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που επικαλείται η μήνυση είναι κι ένας τόμος με τίτλο «Ελληνικά Χειρόγραφα στο Πρίνστον, Έκτου μέχρι και Ένατου Αιώνα: Ενας Περιγραφικός Κατάλογος», ο οποίος δημοσιεύθηκε το 2010 και περιγράφει μερικά από τα χειρόγραφα της συλλογής του σχολείου που είχαν απομακρυνθεί από το Μοναστήρι το 1917 από τις Βουλγαρικές Αρχές.

Ο π. Αλεξ Καρλούτσος, βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε στην εφημερίδα ότι πριν κλαπούν τα χειρόγραφα χρησιμοποιούντο στο Μοναστήρι όπου οι Μοναχοί άναβαν κεριά και λιβάνι και τα διάβαζαν στη διάρκεια γευμάτων και Ιερών Ακολουθιών». «Είναι μέρος μέρος της ιερής ιστορίας, κι αυτή είναι η πνευματική και πολιτιστική μας ταυτότητα» τόνισε.

Σε δήλωση του το πανεπιστήμιο την Παρασκευή είπε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη πως από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει καταδεικνύεται ότι τα χειρόγραφα δεν είχαν αρπαχθεί.

Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μάικλ Χότσκις έγραψε σε e-mail πως «βάσει πληροφοριών που έχομε στη διάθεση μας, δεν βρήκαμε αποδείξεις για να συμπεράνουμε ότι τα χειρόγραφα που είναι στην κατοχή μας είναι λάφυρα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή έχουν απομακρυνθεί με άλλο αντικανονικό τρόπο από την κατοχή του Πατριαρχείου».

πατριάρχης

TOP NEWS