Οικουμενικός Πατριάρχης: Μνημόνευσε για πρώτη φορά το νέο Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας

  • Dogma
πατριάρχης

Για πρώτη φορά σήμερα (16/12) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μνημόνευσε τον νέο Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας κ. Επιφάνιο, μαζί με τα ονόματα των υπολοίπων Ορθοδόξων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων, στη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Βοσπόρου, που φέτος εορτάζει την 180η επέτειο από την ανέγερσή του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά το πέρας της θείας  λειτουργίας, απέστειλε μήνυμα ελπίδας πως η Κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη συνεχίζει τον αγώνα της διαφύλαξης της παρακαταθήκης του πνευματικού πολιτισμού της και της Ορθοδόξου παραδόσεως στην Πόλη των Πόλεων. «Κάθε ναός, όσον μικρός και αν είναι, είναι τόσον μέγας όσον η μεγαλοπρεπής Αγιά Σοφιά», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και ημείς οι εν τη Πόλει των Πόλεων, ολίγοι αλλά αρκετοί διά να κρατήσωμεν τους ναούς και τα ιερά προσκυνήματά μας ανοικτά, διά να καλλιεργώμεν και να διασώζωμεν τα πολυτίμους παραδόσεις της Ομογενείας, διά να λειτουργούν τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματά μας, όλοι εμείς ζώμεν εν αγαστή σύμπνοια και αλληλεγγύη και δίδομεν την καλήν μαρτυρίαν της Ορθοδόξου Παραδόσεως» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Και συνέχισε στην ομιλία του: «Διασώζομεν τιμαλφή παρακαταθήκην ευλαβείας, ανθρωπιάς, αρχοντιάς, υψηλού πνευματικού πολιτισμού, την ευγένειαν της Κωνσταντινουπολίτικης Ρωμιοσύνης. Κάθε ναός, όσον μικρός και αν είναι, είναι τόσον μέγας όσον η μεγαλοπρεπής Αγιά Σοφιά. Κάθε ευχαριστιακή σύναξις, όσον ολιγάριθμοι πιστοί και αν συμμετέχουν εις αυτήν, είναι μεγάλη πανήγυρις και πανδαισία θείας χάριτος και φωτός. Εν τη Εκκλησία βιώνουμε την ζωής μας ως δωρεάν της φιλανθρώπου  αγάπης του Θεού, ως ζωήν εν χριστώ και κατά Χριστόν, επ’ ελπίδι πληρώσεως αυτής εν τη αιωνίω Βασιλεία του Τριαδικού Θεού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, για τη διακονία και το παραγωγικό διοικητικό και πνευματικό έργο που επιτελεί, αλλά και τον Ιερατικώς προϊστάμενον των Ναών του Νεοχωρίου, Αρχιμ.Αγαθάγγελο Σίσκο, Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων, για το ευδόκιμο ποιμαντικό του έργο.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ