Ομογενής δασκάλα τιμήθηκε για την προσφορά της

  • Δόγμα

Η πορεία της κ. Σφυρούδη προς την επαγγελματική καθιέρωση δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Επί της ουσίας, προσλήφθηκε για πρώτη φορά το μακρινό 1955, σε πολύ νεαρή ηλικία, με οργανική θέση στο Δημόσιο Σχολείο 123, στην περιοχή Μπούσγουικ του Μπρούκλιν. Το 1961 βρέθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο είχαν όλες οι γυναίκες της εποχής: Να επιλέξει ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια. Μη έχοντας τη δυνατότητα να πάρει άδεια μητρότητας -αφού δεν υπήρχε κάλυψη από ενώσεις εκπαιδευτικών- εγκατέλειψε την εκπαίδευση για να αφοσιωθεί στα παιδιά της.

Μια ομογενής εκπαιδευτικός, με εμπειρία άνω των 50 ετών στις σχολικές αίθουσες, τιμήθηκε από τις Αρχές της Νέας Υόρκης, σε μια ένδειξη εκτίμησης για το έργο της, το οποίο αναγνωρίστηκε διαχρονικά από μαθητές και γονείς, περνώντας από γενιά σε γενιά. Ο λόγος για την Γκλόρια Σφυρούδη, η οποία συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και τιμήθηκε από τον πολιτειακό γερουσιαστή, Τζόσεφ Αντάμπο (Joseph P. Addabbo Jr) και τον δημοτικό σύμβουλο, Ρόμπερτ Χόλντεν (Robert Holden), για την προσφορά της στην εκπαίδευση. Η ίδια είχε διδάξει τα παιδιά τους στο Δημόσιο Σχολείο 229Q (PS 229Q), τα οποία σήμερα είναι ενήλικες.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της κ. Σφυρούδη προς την επαγγελματική καθιέρωση δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Επί της ουσίας, προσλήφθηκε για πρώτη φορά το μακρινό 1955, σε πολύ νεαρή ηλικία, με οργανική θέση στο Δημόσιο Σχολείο 123, στην περιοχή Μπούσγουικ του Μπρούκλιν. Το 1961 βρέθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο είχαν όλες οι γυναίκες της εποχής: Να επιλέξει ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια. Μη έχοντας τη δυνατότητα να πάρει άδεια μητρότητας -αφού δεν υπήρχε κάλυψη από ενώσεις εκπαιδευτικών- εγκατέλειψε την εκπαίδευση για να αφοσιωθεί στα παιδιά της.

Η αποχώρηση αυτή, όπως αποδείχθηκε, ήταν προσωρινή, καθώς το 1970, στην περιοχή του Μιντλ Βίλατζ, στα όρια ανάμεσα στο Μάσπεθ και του Γουντσάιντ, ήρθε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου 229Q, με την ιδιότητα του γονέα. Ο τότε διευθυντής, Εμάνουελ Κάπλαν (Emanuel Kaplan), έμαθε, εν μέσω ενός τυχαίου γεγονότος, ότι η Σφυρούδη ήταν εκπαιδευτικός και της πρότεινε να συνεργαστεί με το σχολείο. Ηταν η αρχή της δεύτερης θητείας της, η οποία έμελλε να διαρκέσει πάνω από 50 χρόνια.

Η ομογενής εκπαιδευτικός παρέμεινε ενεργή μέχρι και τα 88 της χρόνια. Ενδεχομένως, βέβαια, να μην μπορούσε να φανταστεί την δεκαετία του 1970 ότι θα δίδασκε με τηλεδιάσκεψη, εξ αποστάσεως, εξαιτίας της πανδημίας, στην τελευταία της χρονιά. Παρόλα αυτά, έφερε και αυτή την αποστολή εις πέρας, με την παρακαταθήκη της να θεωρείται σημαντική.

Φώτο: Αρχείου

Πηγή: https://www.ekirikas.com/

TOP NEWS