Το Όρος αποκαλύπτεται στην Αγία Πετρούπολη

  • Dogma
όρος

Ένα έργο ζωής που κράτησε πέντε χρόνια, η τελευταία φωτογραφική δουλειά του Στράτου Καλαφάτη με θέμα το Άγιον Όρος, παρουσιάζεται στο Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης στα πλαίσια των εκδηλώσεων του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Οι 120 επιλεγμένες εικόνες της έκθεσης «Άθως, τα χρώματα της πίστης» μας μεταφέρουν τη γοητεία του Αγίου Όρους, τεκμηριώνουν την μοναστική πολιτεία με μεγάλη ευαισθησία και καλλιτεχνική μαεστρία, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την ουσία του, μέσα από ένα βλέμμα περισσότερο βιωματικό παρά αισθητικό.  Έπειτα από πέντε χρόνια φωτογραφικής περιήγησης και γνωριμίας με το Άγιον Όρος, ο Στράτος Καλαφάτης προσεγγίζει τον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας. Ο καλλιτέχνης χρειάστηκε συνολικά εικοσιπέντε επισκέψεις από το 2008 ως το 2013 και διακόσιες ημέρες και νύχτες φωτογράφισης, για να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή για τη φύση και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. 

Οι φωτογραφίες αποδίδουν την χιλιόχρονη παράδοση, την ιστορία, την πνευματικότητα αλλά και την άγρια ομορφιά του παρθένου τοπίου. Με φόρμες απολύτως σύγχρονες, με την ευαισθησία του καιρού μας, με μια γραφή λάμπουσα και υποβλητική μαζί, το ενδιαφέρον του φωτογράφου επικεντρώνει σε βάθος, στο συναίσθημα, στα πρόσωπα, στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, στο αργό πέρασμα του χρόνου, στην αντίθεση ανάμεσα στον εσωτερικό πλούτο και την ασκητική φτώχια. Στοιχεία που συνδυάζονται απόλυτα για να σχηματίσουν ένα ασυνήθιστο και ιδιοσυγκρασιακό ύφος που συναρπάζει τον θεατή.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου, είναι παραγωγή του ΜΙΕΤ (Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας) και συνοδεύεται από λεύκωμα των εκδόσεων Άγρα. 

TOP NEWS