«Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός», διαλέξεις από την Αρχ/πή Θυατείρων

  • Dogma
θυατείρων

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα θρησκευτικής εκπαίδευσης ενηλίκων στην αγγλική γλώσσα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα, ο οποίος παρακολουθεί ανελλιπώς τις διαλέξεις και συμμετέχει ενεργά. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη Μ. Τεσσαρακοστή από τον Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Τσιμαλή και στη συνέχεια ακολούθησαν θέματα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Από τον φετινό Μάρτιο ξεκίνησε νέος κύκλος διαλέξεων υπό το γενικό θέμα «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός» με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών από τη Μ. Βρετανία και όλο τον κόσμο, όπως ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Πατάρων κ. Αθηναγόρας, κοσμήτορας της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Ακαδημίας του Τορόντο, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ, Δρ. Θεολογίας, ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Essex, π. Πέτρος, Δρ. Θεολογίας, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Πορφύριος Georgi, καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Balamand του Λιβάνου, o Βρετανός στην καταγωγή Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Aλέξιος Torrance, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Νotre Dame της Indiana, o καθηγητής Αντώνιος Καλδέλλης, Πρόεδρος του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Οχάιο και η αδελφή Μαγδαληνή της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Εσεξ.

Μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτού του κύκλου είναι: «Τα Εγκαίνια (Γενέθλιο) της Κωνσταντινούπολης», «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου», «Ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και η Ορθόδοξη παράδοση», «Η πνευματική παρακαταθήκη του Αγίου Σωφρονίου του Essex», «Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Maitland Moir: Ανθρωπος σταλμένος από τον Θεό», «Οικογενειακή Ζωή», «Το Μυστήριο του Χρίσματος».

Η εβδομαδιαία αυτή δραστηριότητα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 κάθε απόγευμα Τρίτης στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής στο κέντρο του Λονδίνου. Λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πολύ σύντομα χρειάστηκε να μετατραπεί σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας Zoom. Από ένα μικρό κοινό πενήντα περίπου συμμετεχόντων κατά τις πρώτες εβδομάδες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τους πεντακόσιους εγγεγραμμένους ακροατές.

Ο παρών κύκλος θα διακοπεί προσωρινά στις 22 Ιουνίου λόγω του καλοκαιριού και θα επανεκκινήσει το Σεπτέμβριο υπό την ίδια γενική θεματική με μεγάλη ποικιλία επιμέρους θεμάτων, τα οποία έχουν αναλάβει αξιόλογοι εισηγητές.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της παραπάνω διακονίας, καθώς και της κατηχητικής διακονίας ενηλίκων στην αγγλική γλώσσα έχει αναλάβει ο αρχιμανδρίτης Νήφων Τσιμαλής, κληρικός της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS