Ουκρανία: Η Μητρόπολη Σόφιας ανοίγει τα μοναστήρια για τη φιλοξενία των προσφύγων – Στο Μονή του Γκραντές ήδη οι πρώτοι

  • Dogma
πρόσφυγες

Η Μητρόπολη Σόφιας στέκεται εμπράκτως στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων και ανοίγει τα  μοναστήρια για να φιλοξενήσει 80 πρόσφυγες από την Ουκρανία, δημιουργώντας παράλληλα μια ισχυρή συμμαχία με το Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες Ουκρανούς.

Την ίδια ώρα η Μητρόπολη Σόφιας έχει αποφασίσει να τοποθετήσει ειδικά κουτιά σε 46 ενορίες, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα τους Ουκρανούς, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή ξεριζώνονται βίαια από τον τόπο τους.

Στο μοναστήρι του Γκραντές οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η Μονή του Γκραντές «Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος» θα ανοίξει τις πόρτες του και σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, είχε δηλώσει στη Βουλγαρική τηλεόραςση (bTV) ο ιερομόναχος Σπυρίδων. Η εκκλησία στο Νεσέμπαρ έχει ήδη φιλοξενήσει τις πρώτες γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν από τον πόλεμο και έχει ανακοινώσει την ετοιμότητά της να δεχθεί περίπου 20 άτομα. «Η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά», είπε ο ιερέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά αναμενόταν να φτάσουν στο μοναστήρι γύρω στους 10 πρόσφυγες, αλλά μια δεύτερη ομάδα επικοινώνησε με τους μοναχούς. «Περιμένουμε να έρθουν αύριο το βράδυ ή τη Δευτέρα», πρόσθεσε ο Ιερομόναχος Σπυρίδων. Φίλοι του μοναστηριού θα ταξιδέψουν σήμερα στα ρουμανικά σύνορα για να μεταφέρουν κόσμο. Σχεδόν ένας τόνος αλεύρι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ήδη παραδοθεί στην Ιερά Μονή, αλλά χρειάζονται περισσότερα τρόφιμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσουν με ρούχα και απορρυπαντικά.

Ο ρόλος του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού 
Ο Βουλγαρικός Ερυθρός Σταυρός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού, θα συνεργαστεί στενά  με τη Μητρόπολη Σόφιας, ώστε να βοηθήσουν τους Ουκρανούς που πλήττονται από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους.

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι ο  Γενικός Διευθυντής του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού, Καθηγητής κ. Κράσιμιρ Γκίκοφ και ο Επίσκοπος Μπελογκράνττσικ κ. Πολύκαρπος, ο οποίος είναι ο  Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Βουλγαρίας  Νεοφύτου.

Ο Καθηγητής κ. Κράσιμιρ Γκίκοφ, δεν παρέλειψε, μάλιστα, στο πλαίσιο της συνάντησης να δηλώσει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας είναι παραδοσιακός εταίρος του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας σειράς σημαντικών ανθρωπιστικών δράσεων

Από την πλευρά του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκράνττσικ κ. Πολύκαρπος ευχαρίστησε τον Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό για την άμεση ανταπόκρισή του στην οργάνωση βοήθειας για τα θύματα στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτου, το Τμήμα Φιλανθρωπίας της Μητρόπολης Σόφιας, ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για να διατεθούν στα θύματα. Έτσι, η Μητρόπολη Σόφιας ενώνει τις προσπάθειες της με τον Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσει τους πληγέντες.

Με πληροφορίες από:bnr.bg

TOP NEWS