Ουκρανία: Η Ρωσία απορρίπτει τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις

  • Dogma
ουρκανία

Λίγο πριν την τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για την κατάσταση στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (1.2.2022) ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις απειλές επιβολής κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

«Η Ουάσινγκτον τροφοδοτεί τις εντάσεις, όχι η Μόσχα. Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταθούμε προσοχή ακούγοντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Facebook η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, αντιδρώντας σε μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας στο Twitter που κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, αφού «εισέβαλε» στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο οξυμένων εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την γειτονική της Ουκρανία εν αναμονή μιας πιθανής εισβολής.

Από τη μεριά της, η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση έναν κατάλογο αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων κρίνει απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO.

Σήμερα αναμένεται να έχουν τηλεφωνική συνομιλία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, όσον αφορά την συνέχεια που θα δοθεί σε αυτήν την κρίση, ενώ οι συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν καταδείξει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μαίνεται από το 2014 σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Το Λονδίνο προειδοποιεί τον Πούτιν για σοβαρό οικονομικό τίμημα σε περίπτωση εισβολής
Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα Τρίτη (2.2.2022) από τη μεριά της, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε χθες, Δευτέρα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα πάρτι εν μέσω lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Times Radio ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

«Το σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να λάβει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το λαμβάνει χάρη στον ρόλο που έχει αναλάβει αυτός ο πρωθυπουργός (ο Μπόρις Τζόνσον) είναι: Θα υπάρξει σοβαρό οικονομικό κόστος αν επιδιώξει μια εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράαμπ στον Times Radio.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης πρόσθεσε επίσης ότι ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας “God Save the Queen” έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

TOP NEWS