Ουκρανία: Η Βουλή προτίθεται να θέσει εκτός νόμου την Εκκλησία του Ονούφριου και να δεσμεύσει την περιουσία της

  • Dogma
ονούφριος

Σημαντικές ιστορικές εξελίξεις και στον εκκλησιαστικό χάρτη φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και ο λαός δοκιμάζεται, η Ρωσική Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο είναι ένα βήμα πριν τεθεί «εκτός νόμου». Εξαιρετικός οιωνός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δυναμικής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Κιέβου Επιφάνιο.

Η συγκριμένη εξέλιξη κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί, καθώς η εκκλησία της Ουκρανίας που είναι «δεμένη» στο…άρμα του Πατριαρχείου Μόσχας, τίποτε περισσότερο δεν έχει να επιδείξει πέραν ορισμένων σκόρπιων δηλώσεων του Μητροπολίτη Ονούφριου κατά του πολέμου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των πιστών.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχει φέρει στην Ουκρανική Βουλή σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου προτείνεται η  υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο  ρωσική Εκκλησία να τεθεί «εκτός νόμου». Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί και τελικά η «Εκκλησία του Ονούφριου» τεθεί εκτός νόμου, η περιουσία της θα περιέλθει στο κράτος, ενώ οι κληρικοί της, μέσα σε 15 ημέρες, θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια εκ των αναγνωρισμένων εκκλησιαστικών δομών, επιθυμούν να υπαχθούν. Όπως διαφαίνεται η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπλίτη Κιέβου Επιφάνιο, ετοιμάζεται να δεχθεί ένα μεγάλο κύμα κληρικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, έχει ήδη περάσει από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και αυτή τη στιγμή αναμένεται η ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

 

 

 

 

TOP NEWS