Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Δύση, Ρωσία – Στα τηλέφωνα Μπάιντεν, Πούτιν

  • Dogma
ουρκανία

Παγκόσμιος συναγερμός για την Ουκρανία. Από τη μία πλευρά ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία και Ρωσία από την άλλη, ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για στρατιωτική αναμέτρηση μεγάλης κλίμακας, ανατρέποντας τη διεθνή σταθερότητα.

Για την κλιμακούμενη κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά, εντός της ημέρας, με τη Μόσχα να αποδίδει την πρωτοβουλία στην Ουάσιγκτον.

Ο Πούτιν θα μιλήσει, επίσης, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Σεργκέι Λαβρόφ – Άντονι Μπλίνκεν
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μία σύρραξη στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωνε τον Ρώσο ομόλογό του πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας.

Ωστόσο, μία εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε, ήδη, εντολή αποχώρησης όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, λόγω της έντασης, σύμφωνα με το Reuters:

 

Πέραν των ΗΠΑ, πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα. Ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

Ουκρανία: Η Μόσχα ανακαλεί Ρώσους διπλωμάτες απ’ το Κίεβο

Αλλά και η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες».

«Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία», δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Der Spiegel: H CIA αναμένει ρωσική επίθεση την Τετάρτη (16/02/2022)

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα – μέχρι τώρα – προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

 

Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για τη 16η του μηνός, χωρίς, όμως, να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Μόνο αν είστε σίγουροι 100% για εισβολή να μας το πείτε»!

Αιχμές για τις αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, άφησε νωρίτερα το Σάββατο (12.02.2022), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax – Ukraine.

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία.

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

TOP NEWS