Ουκρανία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε μεγάλο μοναστήρι του Κιέβου

  • Dogma
ουκρανία

Το πρωί της Τρίτης (22.11.2022) οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) πραγματοποίησαν έρευνα σε μεγάλο μοναστήρι του Κιέβου, καθώς εκεί μένει προκαθήμενος της ορθόδοξης ουκρανικής εκκλησίας που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με την Ρωσία.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) «λαμβάνουν μέτρα αντικατασκοπείας» στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου «για να αντιμετωπίσουν ανατρεπτικές δραστηριότητες των ειδικών ρωσικών υπηρεσιών στην Ουκρανία». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ουκρανικές υπηρεσίες στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες στο μοναστήρι πραγματοποιούνται από κοινού με την ουκρανική αστυνομία και την εθνοφρουρά.

Η Ουκρανία είναι σημαντική για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της.

Στα τέλη του Μαΐου 2022, η πτέρυγα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις σχέσεις της με την Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το Μάιο 2019, και εν μέσω διπλωματικής έντασης, τμήμα της ουκρανικής εκκλησίας που εκπροσωπείται από το πατριαρχείο του Κιέβου είχε διαρρήξει τις σχέσεις με την Μόσχα και δήλωσε πίστη στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σήμερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξήγησαν ότι «πραγματοποιούν ελέγχους σε πρόσωπα αναφορικά με την ανάμειξή τους σε παράνομες ενέργειες εις βάρος της κυριαρχίας του ουκρανικού κράτους».

«Τα μέτρα λαμβάνονται για να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση του μοναστηριού ως κέντρου του “ρωσικού κόσμου”», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες.

Το SBU ανέφερε σε χωριστή ανάρτηση στο Facebook ότι παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δύο μοναστήρια και σε μία αρχιεπισκοπή στην περιοχή του Ρίβνε.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία χαρακτήρισε «πράξη εκφοβισμού των πιστών» τις έρευνες των ουκρανικών υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

TOP NEWS