Ουκρανία: Σε «τεράστιο κίνδυνο» 6 εκατομμύρια παιδιά – Φόβοι να πέσουν θύματα και διακινητών

  • Δόγμα

Κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Save the Children, 489 σχολεία και 43 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης.

Η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Η Γιόχανσον επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Εσθονία ότι περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά.

Εξάλλου στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, τα οποία δεν έχουν πάρει οι γονείς τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής ή να δοθούν αναγκαστικά για υιοθεσία, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ευάλωτα παιδιά να γίνουν θύματα διακινητών», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής στα σύνορα της ΕΕ έχουν εντοπιστεί πολύ λίγα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, σημείωσε η Γιόχανσον και έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά διακίνησης.

Έξι εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο (Save the Children)

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως τα πλήγματα σε σχολεία και νοσοκομεία, θέτουν περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά σε τεράστιο κίνδυνο, προειδοποιεί σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά»).

Χονδρικά το ένα στα πέντε παιδιά έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα για να σωθεί από τον πόλεμο και όσα παραμένουν σε εμπόλεμες ζώνες υφίστανται έλλειψη τροφής, καθαρού πόσιμου νερού και ιατρικής βοήθειας, ενώ φοβούνται μόνιμα για τη ζωή τους, σημειώνει η ΜΚΟ.

Κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Save the Children, 489 σχολεία και 43 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης.

«Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ασφαλείς τοποθεσίες για τα παιδιά, όχι χώροι όπου φοβούνται, τραυματίζονται ή σκοτώνονται», συνοψίζει ο Πιτ Γουόλς, διευθυντής του παραρτήματος της ΜΚΟ στη χώρα.

Τουλάχιστον 59 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όμως κατά πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ο πραγματικός αριθμός πιθανόν είναι ήδη τριψήφιος.

«Οι κανόνες του πολέμου είναι ξεκάθαροι», υπογραμμίζει ο κ. Γουόλς. «Τα παιδιά δεν είναι στόχοι — ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα σχολεία. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά της Ουκρανίας με κάθε κόστος. Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να πεθάνουν ακόμη προτού τελειώσει αυτός ο πόλεμος;».

Πηγή: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS