Ουκρανία: Το Κίεβο χάνει το Λουχάνσκ αλλά εξασφαλίζει χρηματοδότηση

  • Δόγμα

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αποσύρθηκαν από το βομβαρδισμένο Λισιτσάνσκ, επιτρέποντας πια στη Ρωσία να ελέγχει πλήρως το Λουχάνσκ. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. 

Την ώρα που οι Ουκρανοί αποσύρονται από το Λισιτσάνσκ, με τη ρωσική σημαία να κυματίζει πλέον και στον τελευταίο ουκρανικό θύλακο στο Λουχάνσκ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανταποκρίνεται στο αίτημα του Κιέβου για μεταπολεμική στήριξη προτείνοντας σχήμα χρηματοδότησης ύψους έως 100 δισεκ. ευρώ.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αποσύρθηκαν από το βομβαρδισμένο Λισιτσάνσκ, επιτρέποντας πια στη Ρωσία να ελέγχει πλήρως το Λουχάνσκ. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σκοπεύει να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό ταμείο στα πρότυπα εκείνου για την ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία, με σκοπό τη φορά αυτή την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Το E-U GTF, όπως αναφέρεται σε έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το βρετανικό πρακτορείο έχει αρχικό στόχο τη συλλογή 20 δισεκ. ευρώ από συνεισφορές των χωρών-μελών και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που θα δοθούν υπό μορφή χορηγήσεων, ή δανείων, ή εγγυήσεων. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται τη Δευτέρα.

Πίσω στα πεδία των μαχών, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σλαβιάνσκ όταν η πόλη της ανατολικής Ουκρανίας χτυπήθηκε από ισχυρούς βομβαρδισμούς από ρωσικούς εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Πέρα από τα σύνορα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, όπως δήλωσε την Κυριακή ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, ύστερα από αναφορές για πολλές εκρήξεις στην πόλη.

Επιπλέον την Κυριακή οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσική στρατιωτική βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης με περισσότερα από 30 πλήγματα στην κατεχόμενη νότια πόλη Μελιτόπολη, δήλωσε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης. Ένας Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι χτυπήματα έπληξαν την πόλη, αλλά χωρίς τραυματισμούς.

Στον ουκρανικό Νότο, η Ρωσία είπε ότι έπληξε θέσεις διοίκησης του ουκρανικού στρατού στο Μικολάιβ κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ο δήμαρχος είχε αναφέρει ισχυρές εκρήξεις.

Τέλος, οι τουρκικές τελωνειακές αρχές συνέλαβαν ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε σιτηρά που η Ουκρανία λέει ότι είναι κλεμμένο, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία στην εθνική τηλεόραση της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters, AP, Euronews

TOP NEWS