Oυκρανία: Το κράτος επέβαλε κυρώσεις σε Μητροπολίτες της Ρωσικής Εκκλησίας της Ουκρανίας

  • Dogma
ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ

Το Συμβούλιο της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας με απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου, επέβαλε κυρώσεις εναντίον Ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονουφρίου, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε, μάλιστα, χθες Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, το σχετικό διάταγμα, το οποίο και έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ουκρανικής Προεδρίας.

Στην απόφαση του Ουκρανού Προέδρου υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: “Σύμφωνα με το άρθρο 107 του Συντάγματος της Ουκρανίας, αποφασίζω 1. Την εισαγωγή της απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2022, “Για την εφαρμογή ατομικών ειδικών οικονομικών και άλλων περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων), 2. Ο έλεγχος της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας που θεσπίστηκε με το παρόν διάταγμα, να ανατεθεί στη Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας”.

Η εν λόγω απόφαση επηρεάζει άμεσα τους Μητροπολίτες Μπορίσπολ Αντώνιο, Λουγκάνσκ Παντελεήμων, Ζαπορίζια και Μελιτόπολης Λουκάς, καθώς και Τσερνίβτσι και Μπουκοβίνα Μελέτιο, όπως επίσης και τον Αρχιεπίσκοπο Κωνστιαντινιβσκι Παϊσιο (της Επισκοπής Χολίβκα), τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη (Προκοπένκο) της Επισκοπής Ζαπορίζια και τον Αρχιμανδρίτη Ολεκσέι (Φεντόροφ) της Επισκοπής Χερσώνας.

Μεταξύ των κυρώσεων που  επιβάλλονται στους Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, προβλέπονται δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων,  απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από την Ουκρανία, όπως και περιορισμοί σε εμπορικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα στερούνται δικαιωμάτων αγοράς γης, ιδιωτικοποίησης κρατικής ακίνητης περιουσίας.

 

TOP NEWS