Παναγία Σουμελά: Οι Τούρκοι δεν έδωσαν άδεια για Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

  • Dogma
σουμελά

Δεκαπενταύγουστος χωρίς χριστιανούς και Θεία Λειτουργία φέτος στην Παναγία Σουμελά- Η απόφαση των τουρκικών αρχών. 

Την ώρα που η Παναγία Σουμελά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ επισκεπτών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστή την απόφαση των τουρκικών αρχών να μην δώσουν την απαραίτητη άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν τρία χρόνια το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που είχε εξασφαλιστεί ηαπαιτούμενη άδεια των τουρκικών αρχών,  μετά από 5 χρόνια εργασιών – και η πρώτη χρονιά που απουσίαζε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Η τελευταία φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο τέλεσε Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά ήταν το 2015, λίγο πριν από ιστορικό μνημείο και σύμβολο του χριστιανισμού κλείσει. Τότε ήταν ο 6ος συνεχόμενος Δεκαπενταύγουστος που έστω για μία ημέρα το μοναστήρι-σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού άνοιξε αποκλειστικά για να δεχτεί τις προσευχές των χριστιανών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Παναγία Σουμελά:

Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 20ῇ Ἰουλίου 2023

Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας

TOP NEWS