Παναγία Σουμελά: Πουσάρεται για νέο ρεκόρ επισκεπτών – Ψηλά στη λίστα των Αράβων

  • Dogma
παναγία

Ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός στο νομό Τραπεζούντας (ακόμα και το χειμώνα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συχνά επικρατούν) χαρακτηρίζεται και φέτος η Μονή της Παναγίας Σουμελά, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα θρησκευτικού τουρισμού στην Τουρκία.

Στην καρδιά του Πόντου, στην περιοχή της Ματσούκας, μετά και την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου των αναστηλωτικών εργασιών, το πλήρες άνοιγμα του μνημείου την 1η Ιουλίου 2021 συνοδεύθηκε από διαδοχικά ρεκόρ επισκέψεων.

Είναι πλέον σαφές ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας «επενδύει» στη Μονή Σουμελά, παρά τις… παραφωνίες σαν αυτή με την άδεια που δόθηκε για το «πάρτι» με την ηλεκτρονική μουσική. Το ιστορικό μοναστήρι των Ελλήνων έκλεισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015· το πρώτο στάδιο των εργασιών περιλάμβανε τη στερέωση των επικίνδυνων βράχων. Μερικώς για το κοινό άνοιξε στις 28 Ιουλίου 2020, οπότε και παράλληλα ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των εργασιών, μέχρι να φτάσουμε στο πλήρες άνοιγμα.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι για μια ακόμα καλοκαιρινή σεζόν η Παναγία Σουμελά είναι στην κορυφή της λίστας των Αράβων, με τη λίμνη Σαράχο να έπεται. Μάλιστα μέχρι τις 29 Ιουνίου οι επισκέπτες είχαν φτάσει σχεδόν τις 598.000 από την ημέρα που παραδόθηκε ολοκληρωτικά ανακαινισμένη.

Η εκτίμηση του διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού Τραπεζούντας Ταμέρ Ερντογάν είναι ότι φέτος οι επισκέπτες θα είναι περισσότεροι κατά 30%, κάτι που, όπως είπε, οφείλεται και στις καμπάνιες που έχουν γίνει για την προώθηση του μνημείου. Σημείωσε ακόμα ότι μετά τη φωταγώγησή του έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και ότι έχει τραβήξει την προσοχή και των φωτογράφων.

Πηγή: pontosnews.gr

TOP NEWS