Πάπας Φραγκίσκος: Σήμερα στην Κύπρο και το Σάββατο στην Αθήνα – Με το βλέμμα στραμμένο στους πρόσφυγες

  • Dogma
πάσχα

Πάπας Φραγκίσκος: «Θα αγγίξω την πληγωμένη σάρκα χιλιάδων μεταναστών» με το ταξίδι μου στην Κύπρο και την Ελλάδα, τόνισε μετά το τέλος της χθεσινής του ανοιχτής ακρόασης στο Βατικανό, αναφερόμενος στην επίσκεψης που ξεκινά σήμερα (02.12.21) από τη Λευκωσία και θα ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας (06.12.21) στην Αθήνα με ενδιάμεσο σταθμό τη Λέσβο.

Το Μεταναστευτικό, η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Κύπρο στο Βατικανό, οι Αγνοούμενοι, η Εμπορία Προσώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κλιματική αλλαγή, καθώς και περιφερειακά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο Πάπας Φραγκίσκος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ πρόθεση της Αγίας Έδρας και του Πάπα Φραγκίσκου προσωπικά, είναι η μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών από την Κύπρο στο Βατικανό, κάτι άλλωστε που είχε κάνει και κατά την επίσκεψή του στην Μόρια τον Απρίλιο του 2016 όταν ει΄χε προσφέρει άσυλο στο Βατικάνό σε 12 Σύριους πρόσφυγες.

Η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα θα εστιάσει το ενδιαφέρον της σε δύο βασικά θέματα, τον οικουμενικό διάλογο με τις χώρες όπου οι καθολικοί είναι μειοψηφία σε σχέση με την ορθόδοξη πλειοψηφία και τον εναγκαλισμό τους με τους ανθρώπους που η ζωή τους «αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «αφορά το μεταναστευτικό», όπως υπογράμμισε  ο εκπρόσωπος της Άγιας Έδρας Ματέο Μπρούνι.

Η πολυπληθής φρουρά, η απουσία του «popemobile» και οι 277 δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, ο Πάπας θα έχει μαζί του πολυπληθή φρουρά, αλλά δε θα κυκλοφορήσει με το ειδικό όχημα που χρησιμοποιεί στις επίσημες επισκέψεις του και το οποίο του επιτρέπει να χαιρετά τα πλήθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συνοδεύουν 77 δημοσιογράφοι, ενώ ακόμα 200 δημοσιογράφοι  από 19 χώρες έχουν λάβει τη σχετική διαπίστευση, προκειμένου να καλύψουν λεπτό προς λεπτό το ταξίδι του Πάπα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η Ιερά Σύνοδος για την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα

«Οι πολίτες της Αθήνας, όπως και όσοι από άλλες περιοχές βρεθούν εκείνες τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου, θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, την ενότητα μεταξύ των Χριστιανών» αναφέρει σε σχετικό ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα:

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου:

ΛΑΡΝΑΚΑ-ΑΘΗΝΑ

11:10  Άφιξη στην Αθήνα

11:10  Επίσημη Υποδοχή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

12:00  Τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

12:15  Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο

12:30  Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο

12:45 Συνάντηση με Εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο

16:00  Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

16:30  Συνάντηση της Α.Μ. κ.κ. Ιερώνυμου και της Α.Α. Πάπα  Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην αίθουσα «του Θρόνου» στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

17:15 Συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον  Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών

18:45  Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ

09:15  Αναχώρηση αεροπορικώς για Λέσβο

10:10  Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης»

12:15  Αναχώρηση για Αθήνα

13:10  Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»

16:45  Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ

08:15  Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα

09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Μαρούσι)

11:15  Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

11:30  Αναχώρηση για Ρώμη

 

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS