Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Βαθύτατη θλίψη για την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας

  • Dogma
αλεξανδρείας

Τη βαθύτατη θλίψη του για τη συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας  να δημιουργήσει Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής ως μέρος της επισκοπής Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής για να θέσει στη δικαιοδοσία της 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε οκτώ χώρες, εκφράζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Η πρώτη αντίδραση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έρχεται μέσα από επίσημη ανακοίνωση στην οποία μάλιστα επισημαίνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Συνόδου του Πατριαρχείου οπότε και θα ανακοινωθούν οι επίσημες αντιδράσεις.

Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος τονίζει με νόημα ότι το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον στο ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας.

 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Το παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τη συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Εξαρχίας στα κανονικά όρια της δικαιοδοσίας της Παλαίφατης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, μια απόφαση η οποία ελήφθη εν μέσω των εορτών της Χριστού Γεννήσεως και της θείας Επιφανείας, κατά τις οποίες προβάλλεται ο Βασιλεύς της Ειρήνης Χριστός.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον απέναντι στο εμπιστευθέν υπό του Κυρίου ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά τον σύγχρονο Ρώσο Θεολόγο αείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα στην Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησία.

Η απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας, θα συζητηθεί σε επικείμενη συνεδρία της Συνόδου του ημετέρου Πατριαρχείου, οπότε και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 30η Δεκεμβρίου 2021

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

 

TOP NEWS