Πατριαρχείο Μόσχας: Μόσχα: Παραίτηση Κλιν Λεωνίδα από την “Εξαρχία της Αφρικής”

  • Dogma
κλιν

Τους λόγους που τον εμποδίζουν να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής εξήγησε διεξοδικά σε επιστολή του στις 11 Οκτωβρίου 2023 προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, ο Μητροπολίτης Κλιν κ. Λεωνίδας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού εξέφρασε στον Μητροπολίτη Κλιν την ευγνωμοσύνη της για το έργο του, έλαβε την απόφαση να τον απομακρύνει από τη θέση του “Εξάρχου της Αφρικής”. Παράλληλα, αποφάσισε προσωρινά να παραμείνει στη θέση του στην Επισκοπή Γιερεβάν-Αρμενίας.

Τον Μητροπολίτη Κλίτν διαδέχθηκε ως  Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής,  ο Επίσκοπος Ζαράισκ κ. Κωνσταντίνος,.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος είχε αποστείλει επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο με την οποία επέμενε με πολύ αυστηρό ύφος ότι αν δεν απέσυρε τον «Έξαρχο» Μητροπολίτη Κλιν από την Αφρική και δεν ήρε τον σχετικό διορισμό του, θα προχωρούσε στην καθαίρεσή του.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην επιστολή του επεσήμανε την αντικανονική υπό κάθε έννοια ορθόδοξης Εκκλησιολογίας, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, σχετικά με την ίδρυση “Εξαρχίας” στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπογραμμίζοντας ότι «ανέχονταν» την ανύπαρκτη δημιουργία μιας «Εξαρχίας», μέχρι την ανάκληση της απόφασης.

Αργότερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε γνωστοποιήσει την καθαίρεση του Μητροπολίτη.

Ωστόσο, τότε, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε κηρύξει την απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να απομακρύνει τον Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα ως αντικανονική και, ως εκ τούτου, άκυρη.

TOP NEWS