Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Διακοπή σχέσεων με τον Μητροπολίτη Κλιν- Παύει τη μνημόνευση του Μόσχας Κυρίλλου

  • Dogma
πατριάρχης

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας αποφάσισε να απέχει από την τέλεση συλλείτουργου και κάθε ιεροπραξίας με τον Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, «Έξαρχο» του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, ενώ παράλληλα δε θα μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο.

Η απόφαση ελήφθη κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 24 Φεβρουαρίου, όπου εξετάσθη η επιστολή την οποία απέστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος,  προκειμένου να ενημερώσει για τις μη κανονικές ενέργειες του Πατριάρχη Μόσχας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την αναστολή μνημόνευσής του και την επιβολή εκκλησιαστικής ποινής στον Μητροπολίτη Κλιν.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας εξετάζοντας το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα ότι η επιστολή θα πρέπει να αποσταλεί στην Επιτροπή Κανονικού Δικαίου της Ιεράς Συνόδου, ώστε εκείνη να διερευνήσει διεξοδικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και εν συνέχεια να εισαγάγει τα συμπεράσματά της.

Ωστόσο, κατόπιν ψηφοφορίας αποφασίστηκε, μέχρι να διεξαχθεί η έρευνα από την Επιτροπή, ο κλήρος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας να απέχει από την τέλεση συλλείτουργου και κάθε ιεροπραξίας με τον Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ. Παράλληλα αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της απόφασης ψήφισαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος και οι Μητροπολίτες Μεγάλου Τυρνόβου κ. Γρηγόριος, Φιλιππούπολης κ. Νικόλαος, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Ρούσε κ. Ναούμ, Στάρα Ζαγκόρας κ.  Κυπριανός, Βράτσης κ. Γρηγόριος, Δοροστόλου κ. Ιάκωβος.

Οι Μητροπολίτες Λόβετς κ. Γαβριήλ, Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, και Βιδινίου κ. Δανιήλ ψήφισαν «κατά».

TOP NEWS