Πατριαρχείο Βουλγαρίας για αναγνώριση Εκκλησίας Σκοπίων: Αφορμή για να ενταθεί το σχίσμα – Το Οικ. Πατριαρχείο δεν έχει περισσότερα δικαιώματα

  • Dogma
βουλγαρίας

Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει η κίνηση ματ του Οικουμενικού Πατριάρχη να προχωρήσει στη δεδομένη χρονική συγκυρία στην αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο. Και ενώ όλοι αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου Σερβίας, τη σκυτάλη στο αγώνα των αντιδράσεων παρέλαβε το Πατριαρχείο Βουλγαρίας διατ του Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ.

Ο Μητροπολίτης Λόβετς, σε δηλώσεις στη βουλγαρική ιστοσελίδα BNT,  προέβλεψε ότι η κίνηση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, “θα φέρει περισσότερα προβλήματα για την Ορθόδοξη Εκκλησία”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από οποιαδήποτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας σημείωσε, μάλιστα, ότι ενώ δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η Εκκλησία της Σερβίας, αλλά και άλλες Εκκλησίες, ωστόσο «αυτό είναι μια αφορμή για να ενταθεί το σχίσμα”.

Ο κ. Γαβριήλ συνέχισε σημειώνοντας: “Η Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Σερβίας από τη δεκαετία του 1920, και αναγνωρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο. Επομένως, σύμφωνα με τους κανόνες, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε το δικαίωμα να παραχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, ή μια Πανορθόδοξη Σύνοδος”.

Επιπλέον, υπογράμμισε και την ύπαρξη ενός ακόμη προβλήματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας  να δοθεί το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, καθώς πρόκειται για την ιστορική ονομασία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από το  1018 και μέχρι το 1767, ενώ δεν παρέλειψε προς επίρρωσιν των λεγομένων του να υπενθυμίσει ότι μόλις το 2017 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας είχε δηλώσει ότι αναγνωρίζει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία.

 

TOP NEWS