Πατριαρχική Χοροστασία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ταλλίν

  • Dogma
ταλλίν

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ταλλίν της Εσθονίας, την οποία επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος με αφορμή την επέτειο εκατονταετηρίδος από την απονομή Αυτονομίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, από τη Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σε συγχοροστασία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο, και τους Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνα, και Περιστεριού κ. Γρηγόριο, καθώς και τους Θεοφιλ. επαρχιούχους Επισκόπους Τάρτου κ. Ηλία και Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο.

Εκκλησιάστηκαν Κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι, αλλά και πλήθος πιστών.

Μετά την Απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στους Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερους κυρίους Mattias Palli, Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ι. Μητροπόλεως Ταλλίνης, και Aleksander Sarapik, Προϊστάμενο του Ι. Ναού, και χειροθέτησε στο Οφφίκιο του Άρχοντος Νομοδότη της Μ.τ.Χ.Ε. τον Εντιμολ. κ. Urmas Sõõrumaa, μέλος της τοπικής Εκκλησίας, επιχειρηματία και Πρόεδρο της Εσθονικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Θεολογικού Ινστιτούτου της Εκκλησίας της Εσθονίας, Ελλογιμ. κ. Ταράσιος Tölpt, παρουσίασε τους σπουδαστές και τους εφετινούς αποφοίτους της Σχολής. Ο Παναγιώτατος απένειμε στους αποφοίτους τα πτυχία τους, εκφράζοντάς τους τις εγκάρδιες Πατριαρχικές και πατρικές συγχαρητήριες ευχές του.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Ταλλίν

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος μετέβη πεζή στο ιστορικό Κτήριο του Δημαρχείου του Ταλλίν, όπου τον υποδέχθηκε με θέρμη ο Εντιμ. Δήμαρχος της Πρωτεύουσας κ. Mihhail Kõlvart. Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος, και με αφορμή την προτεραιότητα που δίδει ο Δήμος του Ταλλίν σε πολιτικές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αναφέρθηκε συνοπτικώς στις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εντιμ. κ. Kõlvart, σε αίθουσα του ιστορικού Δημαρχείου της πόλεως.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

TOP NEWS