Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Αλεξάνδρεια και γενέθλιο Θεοδώρου

  • Dogma
αλεξανδρείας

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου φυλάσσεται ο μαρμάρινος κίονας επί του οποίου αποκεφαλίστηκε η Αγία Αικατερίνη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Μούκανος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής: «Η αποψινή πανήγυρις μας θέτει ένα πλήθος ερωτημάτων καίριων για την πνευματική μας πορεία, όπως λ.χ. πως αξιοποιούμε τα χαρίσματα, τα τάλαντα που μας εμπιστεύθηκε η αγάπη του Θεού, τι μύχιους πόθους καλλιεργούμε στα εσώτατα της ύπαρξής μας, ποια είναι η αληθινή σχέση μας με τον Θεό ‘των Πατέρων ημών’ και πολλών άλλων που εκπηγάζουν από το άριστο παράδειγμα της όντως πανσόφου και καλλιπαρθένου νύμφης του Χριστού Αικατερίνης, που μέσα από την σύντομη ζωή και το πολύαθλο τέλος της, ανεδείχθη ακηλίδωτος καθρέπτης του Θείου φωτός».

Τόνισε πως «τίποτε το γήινο δεν αιχμαλώτισε την ψυχή της, αλλά κάθε σκέψη της ανέτεινε στον Θεό, ζώντας ως επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος. Ετσι κατόρθωσε με την χάρη του Θεού να διαφυλάξει μέσα της αλώβητη την θεϊκή εικόνα. Δέχθηκε ως μόνιμο ένοικο της καθαρής της ψυχής, τον Θεό, ελκύοντας το έλεός Του και τοιουτοτρόπως φανέρωσε με την ζωή της, την ζωή του Χριστού. Θα ηδύνατο να επαναλάβει το Παύλειο ‘ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός’ (Γαλ.β’ 20)».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Λέοντος του Αγίου Μάρκου στην Αλίκη Αντωνίου, Πρόεδρο του Παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας και τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Οσίου Σάββα στην κατά σάρκαν αδελφήν του, Αργυρώ Μαχλά.
Είπε επίσης πως «η σημερινή όμως μεγαλώνυμη ημέρα είναι για εμάς τους Αλεξανδρινούς χαροποιός και για τον επιπρόσθετο λόγο των σεπτών 69 γενεθλίων της υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητος, του Προκαθημένου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας. Σεμνύνεται και λαμπροφορεί η κατά Αλεξάνδρειαν ολκάδα του Χριστού διότι ελέω Θεού είσθε ο Πατριάρχης της αχανούς και πολυπρόσωπης Αφρικής. Εάν ο Χριστιανισμός σημειώνει κάμψη και συρρίκνωση στον Δυτικό κόσμο, στην ήπειρό μας γνωρίζει αλματώδη διάδοση και γεωμετρική αύξηση. Προΐστασθε επαξίως της κατ’ εξοχήν ιεραποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που μεταφέρει το μήνυμα τής εν Χριστώ σωτηρίας στις ποικιλοτρόπως ταλαιπωρημένες και εν πολλοίς αδικημένες ψυχές των Αφρικανών αδελφών μας, των ελαχίστων αδελφών όπως τους αποκαλεί ο Κύριος μας».

Ο Πατριάρχης απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Λέοντος του Αγίου Μάρκου στην κα Αλίκη Αντωνίου, Πρόεδρο του Παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας και τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Οσίου Σάββα στην κατά σάρκαν αδελφήν του, κα Αργυρώ Μαχλά.

Ακολούθως, παρετέθη γεύμα προς όλα τα μέλη της Ελληνικής παροικίας στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξάνδρειας.

TOP NEWS